Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nestorović: Oni koji PUŠE od pet do 15 cigareta na dan NEMAJU teže kliničke slike

  Nedavno istraživanje u Francuskoj u kome se kaže da nikotin mogao da bude zaštita od infekcije novim koronavirusom izazvalo je burno reakciju u javnosti.

  Da podsetimo, prema nekoliko studija širom sveta, ta hipoteza se zasniva na tome što je utvrđen mali broj pušača koji su hospitalizovani s bolešću KOVID-19. Te stope se kreću od 1,4 do 12,5 odsto, iako je pušača među stanovništvom čak mnogostruko više od toga. Jedna nova francuska studija o 350 hospitalizovanih pacijenata i 150 s blažim oblikom bolesti KOVID-19 – svi po RT-PCR testu pozitivni na koronavirus, potvrđuje malu zastupljenost pušača među obolelima.

  Ovo je komentarisao i pulmolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Branimir Nestorović. On je u emisiji Fokus na TV B92 rekao da “umereni pušači ređe imaju komplikovanu kliničku sliku od koronavirusa i da se pokazalo da nikotin štiti od tog virusa”.

  “Cigarete oštećuju pluća, ja sam za 0 korišćenja cigareta, ali se pokazao da oni koji puše od pet do 15 cigareta na dan nemaju teže kliničke slike”, rekao je Nestorović.

  On je dodao i da se nikotin u telo može uneti i na drugi način, a ne samo preko cigareta, kao i da nana ima u svom listu više nikotina nego duvan.

  Danas je iz Francuske stigla informacija da je vlada odlučila da ograniči prodaju nikotinskih zamena u apotekama.

  Vlada je donela ukaz objavljen danas u Službenom glasniku prema kojem se ograničava prodaja nikotinskih flastera, žvakaćih guma i bombona, posle najave o mogućem zaštitnom dejstvu nikotina protiv koronavirusa, preneo je list „20 Minutes“.

  Cilj ukaza je da se s jedne strane spreče zdravstveni rizici od prekomerne upotrebe nikotinskih zamena i s druge strane da se spreče zloupotrebe povezane sa medijskim izveštavanjem o mogućem zaštitnom dejstvu nikotina protiv koronavirusa, navela je francuska vlada.

  U ukazu se dodaje da treba da se garantuje snabdevanje tih proizvoda za one koji ih koriste uz terapiju za odvikavanja od pušenja. U apotekama će se prodavati mesečne doze nikotinskih zamena pacijentima koji se leče od nikotinske zavisnosti.

  Francuski ministar zdravlja Olivije Veran nakon objave istraživanja pozvao je građane da se ne snabdevaju nikotinskim flasterima, podsećajući da je u zemlji više od 70.000 smrtnih slučajeva povezano sa konzumiranjem duvana.

  Izvor: BIZLife/Beta/B92

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Vesna

   Kakav vam je ovaj ne dovrsen naslov?

  • Ivana

   Ovo je največa glupost koju je neko mogao da izjavi!!!! Gospodine Nestoroviču, džaba Vam vaši fakulteti, prestanite da se blamirate i da nas omalovažavate Vašim izjavama!!!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE