Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada usvojila: PET MILIJARDI EUR protiv posledica COVID-19

  Vlada Srbije je usvojila rebalans budžeta za 2020. godinu, u koji je uračunat paket pomoći privredi i građanima od 5,1 milijarde evra, kako bi se ublažile posledice epidemije koronavirusa, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

  On je na konferenciji za novinare kazao da će posle rebalansa deficit budžeta iznositi 6,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da će javni dug biti manji od 60 odsto BDP.

  „U rebalans su uključena i izdvajanja od dve milijarde dinara za podelu 400.000 turističkih vaučera za odmore u Srbiji, kao i 3,3 milijarde dinara za izgradnju Moravskog koridora“, rekao je Mali.

  Prema proceni Vlade, kako je rekao, u 2020. godini će pad BDP u Srbiji biti 1,8 odsto, iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) predvideo pad od tri odsto.

  „Gledaćemo da budemo još bolji od projekcije koju je dao MMF, minus 3. Mi idemo sa minus 1,8, dakle ubedljivo najniža stopa pada ili najviša stopa rasta naše ekonomije u odnosu na sve zemlje u Evropi„, rekao je on.

  „Projekcija je MMF za rast 2021. godine je 7,5 odsto, a projekcija deficita u rebalansu budžeta je, kako smo obećali, 6,9 odsto, dok je projekcija javnog duga u BDP ispod 60 odsto“, kazao je ministar finansija.

  Istakao je da je rebalans „urađen tako da se sačuva i održi makroekonomska stabilnost i zdrave finansije i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, kako bi se što lakše izašlo iz krize“.

  Originalnim budžetom za 2020. godinu bili su predviđeni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da bi deficit iznosio 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP.

  Budžet je bio planiran na osnovu procene da će rast BDP u 2020. godini biti četiri odsto, a da će inflacija iznositi dva odsto.

  Telefonom ili „klikom“ do 100 evra

  Vlada Srbije je usvojila i uredbu o isplati 100 evra svim punoletnim građanima koji žele da dobiju taj novac.

  Prijavljivanje za pomoć od 100 evra će biti moguće preko portala Uprave za trezor ili preko kol centra, dostavom ličnih podataka i računa u banci.

  Onim građanima koji nemaju račun u banci Vlada Srbije će otvoriti račun na koji će uplatiti novac. Prema rečima Malog, svim građanima koji budu želeli pomoć od 100 evra biće isplaćena do 15. – 20. juna.

  „Taj novac se isplaćuje kako bi se povećala potražnja za dobrima i uslugama i na taj način domaća privreda pokrenula u što kraćem roku“, ponovio je ministar.

  183.000 firmi traži minimalac

  Na sednici Vlade usvojen je i ugovor između Vlade i poslovnih banaka koji omogućava privrednicima, mikro, malim i srednjim preduzećima garantnu šemu od dve miljarde evra.

  „Prema informacijama od poslovnih banaka, već 80 odsto klijenata razgovara sa bankama oko podrške kroz ovu garantnu šemu“, kazao je Mali.

  „Na današnji dan oko 183.000 preduzeća se preko portala Poreske uprave prijavilo za isplatu tri minimalne zarade za naredna tri meseca“, rekao je ministar.

  Kazao i da je Fond za razvoj odobrio 25 zahteva za zajam u iznosu od 800 miliona, da je bila nova sednica Upravnog odbora Fonda, te da je pristiglo više od 1.000 zahteva za kredite sa kamatom od jedan odsto na tri godine i grejs periodom od devet do 12 meseci.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE