NEOBIČNA lekarska dijagnoza: Žena pati od KLIMATSKIH PROMENA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NEOBIČNA lekarska dijagnoza: Žena pati od KLIMATSKIH PROMENA

  Kanađanki koja ima problemima sa disanjem dijagnostikovano je da pati od klimatskih promena, jer je nadležni lekar zaključio da su toplotni talasi i loš kvalitet vazduha odgovorni za njeno zdravstveno stanje.

  Dr Kajl Merit koji je napisao dijagnozu starijoj građanki iz Nelsona u Britanskoj Kolumbiji koja pati od astme, naglasio je da je ovo prvi put da je klimatske promene naveo kao uzrok nečijih zdravstvenih tegoba.

  “Ako ne posmatramo osnovni uzrok, a samo lečimo simptome, nećemo mnogo napredovati u lečenju”, rekao je Merit.

  Kanadu je u junu pogodio istorijski toplotni talas, nakon čega je usledila sezona gustog smoga izazvana šumskim požarima.

  Šumski požari su doveli do toga da kvalitet vazduha postane 43 puta lošiji od nivoa prihvatljivog kao bezbednog tokom jula i avgusta, prenosi Indipendent.

  “Mi smo u hitnoj pomoći, brinemo o svima, od najprivilegovanijih do najugroženijih. I teško je videti da su ljudi, posebno najugroženiji u našem društvu, pogođeni. To je frustrirajuće”, rekao je dr Merit.

  Pacijentkinji, koja je pogođena “klimatskim promenama”, dijagnoza je postavljena ubrzo nakon toplotnog talasa za koji dr Merit kaže da je direktno doprineo pogoršanju njene bolesti.

  “Ona ima dijabetes. Ima srčanu insuficijenciju… Živi u prikolici bez klima-uređaja. Svi njeni zdravstveni problemi su se pogoršali”, rekao je on.

  Dijagnoza dr Merita dovela je do toga da su drugi lekari u Britanskoj Kolumbiji pokrenuli inicijativu pod nazivom “Lekari i medicinske sestre za planetarno zdravlje”.

  “Duboko smo zabrinuti zbog klimatske krize i njenog uticaja na zdravlje”, navodi se na sajtu grupe.

  “Ovog leta, naši pacijenti su iskusili ekstremne vremenske prilike poput ekstremne toplote, suše i jakih požara”, navode predstavnici zdravstvenih radnika.

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE