Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačkoj „preti“ dvocifrena inflacija

  Cene u Nemačkoj još rastu, a poskupljenja struje i gasa se sa dobavljača još ni blizu nisu prenela na potrošače. Ekonomisti zato narednih meseci očekuju dalji inflatorni trend.

  Mnoge kompanije planiraju da znatno podignu cene svojih proizvoda i usluga, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

  U avgustu je Ifo indeks najavljenih poskupljenja bio, sa 47,5 poena, svega 0,1 poen ispod onog u julu. U pojedinim oblastima, kao što je prehrambena industrija, gotovo svaka kompanija će nastaviti da povećava cene.

  „Prestanak inflatornog talasa nažalost nije na vidiku“, rekao je Timo Volmershojzer (Wollmershäuser) iz instituta.

  Naprotiv, u narednim mesecima on čak očekuje višu stopu inflacije.

  „Do sada je sa dobavljača energije samo mali deo snažnog povećanja tržišnih cena struje i zemnog gasa prenesen na potrošače“, istakao je Volmershojzer.

  „To u narednim mesecima može da se promeni i dovede do dvocifrenih stopa inflacije. Potrošači će onda manje da kupuju i tako će da smanje celokupni domaći proizvod u drugom polugodištu.“

  Porast od 47,5 poena znači da je udeo kompanija koje žele da povećaju cene za 47,5 odsto veći od onih koje hoće da ih smanje. Naročito visok je u maloprodaji, a najniži je u građevinarstvu.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE