Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šoškić: Inflaciju može obuzdati veća proizvodnja hrane

  Profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da je rešenje za stabilizaciju inflacije u Srbiji veća poljoprivredna proizvodnja.

  „Važno je da poljoprivrednici dobiju podršku države na vreme, da se obezbedi stabilnost u proizvodnji i snabdevanju. Neke mere koje bi obuzdale izvoz subvencionisanih proizvoda su potpuno opravdane, jer ne treba neki drugi da ima koristi od naših proizvoda“, rekao je Šoškić gostujući na N1.

  On je istakao da je američka centralna banka agresivinije krenula s podizanjem kamatnih stopa, čime je dolar postao atraktivniji u odnosu na evro, da se to odražava na Srbiju jer „sve što plaćamo u dolarima, poput energenata i nekih metala, sada poskupljuje“.

  Ukazao je da će slabost evra Srbiji omogućiti da lakše održava stabilnost kursa, ali da će Evropska centralna banka (ECB) nastaviti sa rastom kamatnih stopa, što će uticati na to da će zaduživanje u međunarodnom tržištu biti skuplje i da bi stoga „trebalo ostaviti na čekanju sve grandiozne projekte koji nisu neophodni“.

  Istakao je da ako se sankcije Rusiji nastave, negativni privredni efekti će biti mnogo veći na Evropu nego na Ameriku, koja ima vlastite resurse energije i nezavisnost u proizvodnji hrane.

  Naveo je da će, ako centralne banke budu ostavljene da rešavaju inflaciju, biti „bolno“ po privredni rast i zaposlenost i da je rešenje da vlade podstaknu „proizvodnju elemenata koji nedostaju, na primer hrane“.

  „Ako se želi rešiti ova inflacija, to mora biti posledica sinhronizovane ekonomske politike gde je monetarna politika samo jedan deo. Problem za ECB je različitost privreda članica i stepena uticaja sankcija Rusiji na pojedine zemlje. Trenutni stepen zaduženosti zemalja u EU je takođe različit“, rekao je Šoškić.

  Ukazao je da nema jedinstvenog rešenja ni jedinstvenog stava u EU kako koristiti instrumente ECB, a na pitanje da li pad evra dovodi do još veće inflacije, odgovorio je potvrdno.

  „Ako imate cenu energenata, hrane, đubriva, koja se formira u dolarima na međunarodnim tržištima i ako istovremeno imate rast vrednosti dolara, onda će za Evropljane sve to poskupeti. A onda bi reakcija ECB morala da bude još drastičnija. Ako ekonomija EU bude osuđena da plaća znatno višu cenu energenata (zbog sankcija Rusiji) neće moći da budu konkurentna u odnosu na Kinu, Indiju i neke druge zemlje. Oni to verovatno znaju, ali me čudi da to ne uvažavaju u većoj meri“, istakao je Šoškić.

  Sankcije ojačale Rusiju

  Prema njegovim rečima, ispostavilo se da su sankcije zapravo samo ojačale Rusiju, koja sada ima „neuporedivo veći suficit nego ranije“.

  „Iako im je izvoz opao, zarađuju više od izvoza energenata i hrane koja je poskupela, a sa druge strane imaju manje izdatke jer ne kupuju robu iz Evrope“, rekao je Šoškić i istakao da je ključna stvar što pre obuzdati rat i stradanja u Ukrajini.

  Kamate još rastu: NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 3, 5%

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE