Nemački poslodavci: Povećanje minimalca u ugostiteljstvu bi bila „katastrofa“
Vlasnica ugostiteljskog objekta Natalie Mammel tvrdi da bi za nju i ostale vlasnike ugostiteljskih objekata u Nemačkoj bila „katastrofa“ kada bi se minimalna satnica radnicima u ugostiteljstvu povećala na 15 evra, što traži savezni ministar rada Hubertus Heil.
Mammel i njen suprug vode restoran i bar u Tubingenu. Ostali ugostitelji, koji su više fokusirani na hranu, bili bi u mnogo lošijoj poziciji. Međutim, kako je konstatovala Mammel, primećuju da situacija iz meseca u mesec postaje sve teža.
Pogoršanje se ogleda u tome da je vraćena stopa PDV od 19 odsto na restoransku hranu i da se menjaju potrošačke navike usled inflacije. Mammel je napomenula da bi rast minimalne satnice značio više novca radnicima, ali da je predloženo povećanje preveliko.
Mammel smatra da se malo više vremena mora dati privredi, a ne tako brzo povećati plate. Često radi s onima koji obavljaju male poslove, među kojima su studenti, a koji imaju minimalnu satnicu. Ukazala je da je za spomenute radnike potrebna mukotrpna obuka, ali nakon koje se i dalje ne smatraju kvalifikovanim radnicima.
„Ako nekvalifikovanim radnicima počnemo plaćati 15 evra, koliko ću onda plaćati kvalifikovane radnike – 20, 25 evra? Koliko bi trebalo da košta pivo – osam ili devet evra? Onda više niko neće ići u bar. Umesto toga, ljudi će kupovati kutiju piva i piti kod kuće“, navela je Mammel.
Dok ministar Heil ima podršku sindikata, poslodavci i ekonomisti se protive ovoj mogućnosti. U Nemačkom ekonomskom institutu su ovaj predlog ocenili kao nespretnom predizbornom kampanjom. Napomenuli su da postoji nezavisna komisija za utvrđivanje iznosa minimalne satnice.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: Klix
Foto: Pixabay, Beta/AP