Nemačka za 18 godina pomogla Srbiji sa 1,8 milijardi evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka za 18 godina pomogla Srbiji sa 1,8 milijardi evra

  Nemačka je u okviru projekata razvojne saradnje tokom poslednjih 18 godina podržala Srbiju sa 1,8 milijardi evra, izjavio je ambasador Nemačke Tomas Šib, na proslavi godišnjice nemačko-srpske razvojne saradnje.

  “Tokom ovih 18 godina sprovedeno je 80 projekata tehničke saradnje, kao i gotovo 60 projekata finansijske saradnje”, kazao je on na proslavi u Skupštini grada Beograda.

  Šib je rekao da su od 2000. godine, kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW, podržane reforme koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu, obnovljive izvore energije, unapređenje administracije i pravosuđa, bolje obrazovanje za mlade, odnosno poboljšanje ukupnih uslova za život građana.

  “Srbija je kao buduća članica EU važan partner za nas, važna je za razvoj celokupnog regiona i poboljšanje životnih uslova u Srbiji ima posledice i na bolji razvoj u jugoistočnoj Evropi. Za Nemačku Srbija je ključna zemlja u regionu”, rekao je on.

  Istakao je i da je i u 2018. predviđeno gotovo 30 miliona evra za buduće projekte u Srbiji, sa težištem na ruralna područja.

  Srbija je pomoć odgovorno koristila, a Nemačka ostaje stabilan, važan i pouzdan partner za Srbiju, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 50.000 ljudi, dok samo u Beogradu radi 50 nemačkih firmi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE