Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačka se zadužuje 200 milijardi evra da ublaži krizu

  Bundestag je nemačkoj vladi dao zeleno svetlo za zaduživanje od 200 milijardi evra van budžeta i stvaranje posebnog fonda za suzbijanje poskupljenja energije i rasterećenje građana i privrede.

  Zastupnici vladajuće koalicije prethodno su morali suspendovati „kočnicu duga“, odnosno ograničenja javnog zaduživanja ugrađena u ustav.

  Tih 200 milijardi trebalo bi biti dovoljno za finansiranje mera do 2024. To uključuje ograničavanje cene gasa na deo privatne i industrijske proizvodnje, pokrivanje decembarskog računa za gas za domaćinstva i subvencionisanje računa za struju.

  Prema predlogu stručnog poverenstva, od marta bi domaćinstva trebalo da dobijaju gas po organizovanoj ceni do 80 odsto lične prosečne potrošnje. Sve preko toga platiće na tržištu. Od januara bi slična mera trebalo da važi i za velike industrijske potrošače, ali sve to tek treba potvrditi.

  Opozicija je žestoko kritikovala zakon, opisujući fond kao „mačka u vreći“. Opozicija se obrušila upravo na nepostojanje jasnog plana trošenja novca iz fonda, ocenjujući da je Nemačka zadužena ne znajući tačno za šta.

  Novac iz fonda koristiće se i za ograničavanje cene električne energije. Ujedno, ideja iz predloženih mera je da se subvencije za električnu energiju finansiraju iz ekstraprofita proizvođača, a iz fonda samo „na određeno vreme“ u slučaju manjka.

  Vlada još uvek radi na mehanizmu rasterećenja potrošača električne energije po principu sličnom kao i za gas: povoljnija, subvencionisana cena potrošnje do određene kvote, a zatim tržišna cena.

  U oba slučaja Vlada želi da rastereti potrošače, ali da ih ne podstiče na veću potrošnju energije.

  Deo fonda se planira za pomoć firmama koje se bore zbog rata u Ukrajini.

  Ostaje sporno hoće li i građani koji se griju na lož ulje, pelete i druga goriva dobiti bilo kakvu podršku.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE