Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ziđin

  Nema dogovora sindikata i Ziđina, u četvrtak protest

  Pregovori reprezentativnih sindikata kompanije Srbija Ziđin Koper sa poslovodstvom o odlaganju primene novog pravilnika o radu kojim se predviđa povećanje zarada linearno, a ne na osnovu rasta inflacije i predloga Socijalno-ekonomskog saveta, ni posle četiri sata razgovora nisu bili uspešni.

  Sindikati su za utorak u 15 sati ispred generalne direkcije Ziđina u Boru najavili protest zaposlenih, ali neće biti obustave rada zbog specifičnih uslova procesa proizvodnje u tom preduzeću.

  Njihovi zahtevi su povećanje plata za 14,3 osto, umesto, kako je predložio menadžment Ziđina, linearlnog povećanja za oko 5.000 dinara. Zamerke su i na odnos poslovodstva prema invalidima rada i na uslove rada sindikata.

  Predsednik granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Gavrić reako je za Ist media da su pregovori bili teški i trajali su od 10 do 14 sati, ali poslodavac nije želeo da popusti.

  „Predložili smo da se bar na godinu dana odloži primena novog pravilnika koji je štetan za zaposlene, da se pre novog kolektivnog ugovora sačeka usvajanje finansijskog plana za narednu godinu i do završetka sistematizacije, ali je poslodavac odbio naše predloge“, rekao je Gavrić.

  Predloženi, ali za sindikate sporan pravilnik o radu, menadžment Ziđina smatra pravednijim, jer bi u suprotnom, kako su obrazložili, razlika u primanjima bila na štetu radnika direktno zaposlenih u proizvodnji.

  Iz ove kompanije su ponovili da plate nikome neće biti smanjene ni za dinar i da nisu tačne ni tvrdnje da su zbog Pravilnika o radu zaposleni ostali uskraćeni za veću zaradu u vreme rada na državne praznike, kao i za naknadu zarade u vreme porodiljskog odsustva, prekovremeni i rad nedeljom.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE