Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedimović: Rast poljoprivrede 5 odsto, malina OBARA rekorde

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je poljoprivreda u ovoj godini zabeležila rast od pet odsto u odnosu na 2019. koja je već bila rekordna.

  Dodao je da će poljoprivreda činiti znatan deo bruto domaćeg proizvoda Srbije i da zato u ovoj godini očekuje minimalni pad.

  „U ovoj 2020. godini, ako ima nešto pozitivno, to je da smo shvatili mesto hrane u sistemu bezbednosti zemlje. Pogledajte okruženje u martu i aprilu, u mnogim razvijenim zemljama bili su prazni rafovi, kod nas nije bilo nestašice bilo čega duže od dva, tri dana“, rekao je Nedimović na RTS.

  Naveo je da će 53 milijarde dinara u narednoj godini biti uloženo u opremu, mehanizaciju, subvencije za mleko, za povećanje stočnog fonda.

  Rekao je da se za subvencije prijavilo oko 5.200 mladih poljoprivrednika, da je više od 3.000 već dobilo po milion i po dinara granta, dužni su još 25 odsto da ulože u proizvodnju, i mogu da se bave poljoprivredom i ostanu u svojim mestima.

  „Sa milon i po možete da podignete dva hektara višnje, ili kupite 30 ovaca ili koza, ili da podignete ozbiljan plastenik i zaradjujete hiljadu evra mesečno“, rekao je ministar poljoprivrede.

  Kao perspektivan posao istakao je vinarstvo i vinogradarstvo i najavio da će se širom Srbije uskoro otvoriti još 36 novih vinarija.

  Kaže da će država izdvajati subvencije za taj posao i da je cilj 700 do 1000 hektara novih vinograda svake godine.

  Nedimović je dodao da je malina u ovoj godini potukla sve rekorde izvozom od 247 miliona dolara, dok je na primer jabuke izvezeno za 130 miliona.

  On je najavio da će se Turska ovog leta snabdevati malinom iz Srbije i da se u ovu zemlju očekuje i izvoz borovnice.

  Izvor: Beta, RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE