Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sokrat za vremena kriza i katastrofa

  U ovom vremenu rasplamsanih ratova i katastrofa, Kontrast izdavaštvo vam predstavlja novu knjigu francuskog filozofa i novinara Žan-Luja Sijanija.

  Autor zastaje pred krizom savremenog doba – sred sveprisutnih i preplavljujućih osećanja tuge i straha, nadiruće anksioznosti i poljuljanog razuma – i pokušava da razbistri misao i pronađe koordinate sa kojih se iznova može funkcionisati u vrtlogu osećanja modernog čoveka. Polazne tačke autor pronalazi u antičkoj Atini, tačnije – u Sokratovom učenju.

  Iako je kriza u atinskom društvu četvrtog veka pre nove ere umnogome različita od kriza savremenog sveta, osnovne ljudske potrebe, kao i patnja, ostaju iste – upravo u tome Sijani poseže za Sokratom, koji svojim metodama, induktivno, provocira pojedince na vraćanje suštini, odnosno: na brigu o sebi.

  Zapanjujuće aktuelni, „lekovi” koje „doktor” Sokrat prepisuje svojim sugrađanima važniji su nego ikad. On nas uči kako ne potonuti u strahove i tugu, već povratiti volju za život.


  Odlomak iz knjige „Sokrat: za vremena kriza i katastrofa”, Žan-Luj Sijani

  „Danas imamo mlitavu i slabu koncepciju slobode. Svodimo je na odsustvo kontrole naših žudnji. Zadovoljavamo se hirovitom slobodom, detinjastim skupom želja. Smatramo sebe slobodnima kada se ništa ne suprotstavlja plesu naših potreba. Kada je to dovedeno u pitanje, kad krene da se diže zid sazdan od raznih prepreka, doživljavamo užasan osećaj slabosti i bespomoćnosti. Ali jasno shvatamo granice naše slobode i pretnje koje je okružuju. Mi više nismo autonomna osoba koja smo tvrdili da jesmo. Naša sloboda zavisi od zdravstvenih, tehnoloških i geopolitičkih konfiguracija koje su koliko moćne toliko i nejasne. U svakodnevnom životu, zaokupljeni svojim obavezama, zanemarujemo ključna pitanja od kojih zavisi naša sloboda.

  Isto tako, vezani svojim individualističkim ubeđenjima, zanemarujemo svoje društveno biće. Demokratsko društvo svakako počiva na pojedincu, ono ga zasniva, zahteva, od njega očekuje maksimalan izraz njegovog jedinstvenog talenta, njegovog ličnog stvaralaštva. Ali nas više u njemu nema, individualizam danas lebdi iznad kolektiva, odsečen od prvobitne osnove i svrhe. Svako sebi dopušta da bude uvučen u ovaj kovitlac ega.”


  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Kontrast

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE