"Nećemo dati da oterate ono što vredi, mlade ljude koji imaju mozga"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Nećemo dati da oterate ono što vredi, mlade ljude koji imaju mozga”

  Udruženja preduzetnika, turističkih agencija, ugostitelja, frilensera, muzičara održali su protest ispred Ministarstva finansija kako bi ukazali na teško poslovanje privrede u vreme krize.

  Predstavnica udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ rekla je da su zahtevi Ministarstvu finansija otpis poreza i doprinosa za sve mesece kada su isplaćeni minimalci, pomoć ugroženim sektorima u skladu sa padom prihoda, promenu poreskog sistema na pravedniji i transparentniji način.

  „Te iste delatnosti godinama unazad pune budžet Srbije i od tih delatnosti živi javni sektor. Po analizi ekonomiste našeg udruženja od 2008 do 2014 lokalne samouprave su nenamenski potrošile 59 milijardi evra. Mi ne tražimo pomoć nego da nam se vrati novac koji ste nenamenski potrošili. Mi tražimo već duže vreme, od kada su bili godišnji pregovori oko minimalaca što je stvar za koju sindikati treba da se bore a ne mi, da se porezi i doprinosi na minimalne zarade svedu na ukupno najviše 10 %, od 50.000 koje radnik zaradi država mu uzme 17.000, to nisu normalni porezi i doprinosi. Poreski sistem treba da bude progresivan i pravedan, da ne pričamo o transparentnosti. Pozivamo ministra Sinišu Malog da izađe, da prestanu da se kriju u kancelarijama, da izađu na teren i vide šta im poreske inspekcije rade, da zatvaraju pekare za 20 dinara. Ovoj državi su bitniji strani investitori koji ulažu naš novac nego domaći investitori“, navela je.

  Što se tiče frilensera, predstavnica udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ rekla je da je zahtev tog udruženja da se frilenseri uvedu na pravedan način u poreske tokove.

  „Privrednici su stali iza frilensera i nećemo dati da nam oterate ono što vredi, mlade ljude koji imaju mozga. Zahtev našeg udruženja je da se frilenseri uvedu na pravedan način u poreske tokove, ne možete da naplaćujete poreze i doprinose unazad za zdravstveno koje nisu mogli da koriste da im se napakuju kamate u cilju da se oteraju ti mladi ljudi. Oni su dokaz da je naš poreski sistem zastareo i naopak“, rekla je predstavnica udruženja.

  Bojana Banković Predsednica UO Udruženja turističkih vodiča Srbije, Bojana Banković rekla je da turistički vodiči jedva čekaju pomoć države najavljenu još u maju kako bi vratili dugove.

  „Mi smo zamolili državu za pomoć koja je najavljena još u maju mesecu. Jedva čekamo da pomoć stigne da bismo vratili dugove. Mnoge kolege ne rade godinu dana, neki su počeli da se snalaze, tu su pozajmice. Ne mogu svi čak ni da rade, da bi se radio neki drugi posao morate da imate neko znanje. Oni koji rade ovaj posao su se za taj posao obrazovali. Već u mnogim državama čekaju treću tranšu pomoći, mi čekamo prvu, jer dok je deo privrede dobio nešto turistički vodiči koji se izdržavaju samo od tog posla i koji državi uredno plaćaju poreze i doprinose nisu dobili ni jedan dinar ni jedan evro. Njima treba najveća podrška u ovom trenutku“, rekla je Banković.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE