Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deloitte istraživanje: COVID-19 (ne)će ugroziti PRAZNIČNE KUPOVINE

  Uprkos promenama u ponašanju potrošača i velikom smanjenju maloprodajne potrošnje tokom godine, COVID-19 možda ipak neće potpuno ugroziti prazničnu kupovinu, iako će se način i mesto kupovine značajno promeniti, pokazalo je istraživanje kompanije Deloitte.

  Uprkos tome što je većina potrošača (71 odsto) u sličnoj ili boljoj finansijskoj situaciji nego prošle godine, skoro 1 od 3 (29 odsto) ispitanika izjavio je kako je finansijska situacija njegovog domaćinstva gora nego prošle godine. S obzirom na finansijsku neizvesnost, 38 odsto potrošača izjavilo je da planira da smanji prazničnu potrošnju što je poslednji put zabeleženo u periodu Velike recesije (period između 2007. i 2009. godine).

  Potrošači smanjuju broj putovanja i odmora pa velika većina planira da praznike provede kod kuće sa svojim bližnjima i svoju potrošnju usmeravaju na predmete koji nisu pokloni, kao što su ukrasi za kuću, praznične dekoracije i odeća.

  Beskontaktna kupovina sve važnija zbog sigurnosti i praktičnosti za potrošače

  Zabrinutost zbog pandemije koronavirusa i dalje je uzrok prelaska potrošača sa kupovine u prodavnici na beskontaktne opcije. Više od polovine potrošača (51 odsto) brine kupovina u fizičkim prodavnicama u prazničnoj sezoni zbog pandemije COVID-19.

  Štaviše, 49 odsto njih se neće vratiti svojim navikama iz perioda pre pandemije dok se ne pronađe vakcina, pokazalo je istraživanje.

  Od potrošača koji su se uglavnom odlučili na kupovinu putem interneta, skoro dve trećine se za tu vrstu kupovine odlučilo kako bi izbegli gužve, zatim jer im je praktičnije da kupuju iz svog doma (64 odsto) i zato što žele da iskoriste mogućnost besplatne poštarine ili dostave (60 odsto).

  Više od dve trećine (69 odsto) potrošača navelo je da im je draže da kupuju u prodavnici koja im je fizički bliža mestu stanovanja nego u velikim trgovačkim centrima, kao i da će 64 odsto sredstava namenjenih kupovini potrošiti na onlajn kupovinu tokom praznika.

  Potrošači traže sigurna i praktična rešenja, što potvrđuje podatak da je 35 odsto ispitanika navelo da više voli kupovinu putem interneta sa preuzimanjem u prodavnici kao i preuzimanje paketa ispred kuće (27 odsto), mogućnosti koje će se verovatno udvostručiti u odnosu na prošlu godinu.

  Iako su sigurnost i udobnost važni, povoljnost cena je i dalje najvažnija i 61 odsto kupaca je naglasilo njenu važnost prilikom izbora prodavnice.

  Potrošači planiraju da provedu manje dana u kupovini

  Potrošači planiraju da obave svoju prazničnu kupovinu za kraći vremenski period nego ranije, otprilike za 6 nedelja što je 1,5 nedelja manje nego prethodnih godina jer nameravaju da izbegnu gužve, da kupuju u prodavnicama koje su bliže njihovom mestu stanovanja, kao i da kupuju putem interneta i budu fleksibilniji kada je reč o budžetu za kupovinu.

  Potrošači traže poklone za kućne ljubimce, ali i za sebe

  Iako će poklon vaučeri (48 odsto) i odeća (43 odsto) biti najčešći pokloni ove sezone, više od 30 odsto praznične potrošnje odnosiće se na predmete koji nisu pokloni.

  Kupci su u potrazi za predmetima za sebe pa će 45 odsto njih sačekati sezonske rasprodaje kako bi kupili skupe predmete za domaćinstvo.

  S obzirom na to da je pandemija koronavirusa podstakla brojne porodice na udomljavanje kućnih ljubimaca, polovina potrošača (50 odsto) namerava da potroši u proseku 90 dolara na hranu i potrepštine za svoje ljubimce ove praznične sezone.

  Ovogodišnjim izveštajem pod nazivom „Deloitte-ovo ispitivanje prazničnih navika potrošača u 2020. godini: Nove tradicije“ obuhvaćeno je 4.012 potrošača. Istraživanje je sprovedeno onlajn od 9. do 25. septembra i nudi ključne uvide u to kako će COVID-19 uticati na predstojeće praznike.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE