"Ne pravimo kompromise kada su u pitanju kvalitet i održivost objekta"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ne pravimo kompromise kada su u pitanju kvalitet i održivost objekta”

  Jovana Cvetković, direktorka razvoja, tehničkih operacija i inovacija, MPC Properties

  Suština zelene gradnje jeste da se prilikom razvoja projekta razmatra njegov čitav životni ciklus, koji kreće od ideje, planiranja, projektovanja, preko izvođenja radova, pa sve do njegovog korišćenja. MPC Properties se ne bavi samo izgradnjom objekata već i njihovim održavanjem i upravljanjem, te je za nas veoma važno da pratimo čitav razvoj projekta

  Koncept „zelene gradnje” predstavlja težnju ka transformaciji sadašnje gradnje ka održivoj gradnji, koja se prilagođava klimatskim promenama. Šta to u praksi znači?

  Kao lider na tržištu, mi u MPC-u razmišljamo dugoročno, a kada su u pitanju kvalitet i održivost objekta – ne pravimo kompromise, po čemu smo i prepoznati na tržištu. Naš posao ne podrazumeva samo izgradnju i razvoj nekretnine, već i upravljanje njom, pa je, stoga, izuzetno važno da objekti koje gradimo budu održivi i funkcionalni, a krajni cilj je izgradnja održivih objekata kojima se ostvaruje Building Resilience for Climate, People and Economies.

  Naši objekti poseduju najviše standarde u pet ključnih oblasti: održivi razvoj, ušteda vode, energetska efikasnost, adekvatno korišćenje resursa i materijala i kvalitet unutrašnjeg prostora, sa ciljem zaštite životne sredine, smanjenja lošeg uticaja na životnu sredinu i unapređenja zdravlja ljudi.

  Tokom poslednjih 10 godina MPC Properties je doprineo promociji zelene gradnje, pa danas imamo tri objekta koja su projektovana i izgrađena na taj način: Navigator Business Center 1 i 2 izgrađeni su po LEED Gold standardu, dok je UŠĆE Tower Two izgrađen u skladu sa BREEAM standardom. UŠĆE Shopping Center je jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi, zahvaljujući LEED EBOM sertifikaciji (LEED Certified Existing Building: Operations and Maintenance) u oblasti postojećih, operativnih objekata. Takođe, veliko zadovoljstvo nam je da podelimo sa javnošću da je u toku sertifikacija prema standardu WELL Health & Safety u čak osam objekata MPC portfolija, prva na tržištu i u regionu. Ono što nam je u fokusu kada je reč o primeni ovih standarda jesu kvalitetan vazduh, osvetljen prostor, komforan boravak i, naravno, zdrava sredina za naše zaposlene i korisnike. Uložena investicija se dugoročno višestruko isplati zahvaljujući optimizaciji troškova energenata tokom eksploatacije objekta, kao i povećanju udobnosti u korišćenju prostora.

  Koje su prednosti održive gradnje? Nije reč samo o ispunjavanju zahteva standarda na papiru ili praćenju svetskih trendova?

  Suština zelene gradnje jeste da se prilikom razvoja projekta razmatra njegov čitav životni ciklus, koji kreće od ideje, planiranja, projektovanja, preko izvođenja radova, pa sve do njegovog korišćenja. MPC Properties se ne bavi samo izgradnjom objekata, već i njihovim održavanjem i upravljanjem, te je za nas veoma važno da pratimo čitav razvoj projekta, imajući u vidu da se nakon investicije koja obuhvata ulaganja u sisteme zelene gradnje ostvaruju značajne uštede u fazi eksploatacije.

  Kroz proces sertifikacije unapređuje se kvalitet objekta, a kroz adekvatan izbor opreme i režim rada tehničkih sistema postiže se optimalni komfor prostora, što dalje doprinosi smanjenju potrošnje energije (električne, toplotne, rashladne), kao i potrošnje vode i smanjenju otpada, čime se postiže smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu (smanjenje emisije štetnih gasova, povećanje efikasnosti, smanjenje otpada i zaštita vodotokova). Na taj način se doprinosi očuvanju kolektivnog zdravlja, ali i daje primer stručnoj i široj javnosti o značaju i prednostima primenjene zelene gradnje.

  Šta je potrebno da neki objekat ispunjava da bi dobio titulu „zelene zgrade”?

  Proces sertifikacije definiše standarde koje je potrebno da objekat ispuni. U zavisnosti od tipa sertifikata, postoje oblasti delovanja u okviru kojih se vrši prikupljanje i sistematizacija podataka, a proces vode stručni inženjeri predvođeni specijalizovanim konsultantskim firmama. Nakon pripreme potrebne dokumentacije, ona se predaje nadležnom sertifikacionom telu, koje potvrđuje da li su standardi sertifikata u potpunosti ispunjeni. Sledeći korak jeste implementacija informacije na samom objektu, ali i plasman u širu javnost. Ono što je suštinski potrebno za ovaj proces jesu strateško usmerenje i vizija kompanije koja je okrenuta ka održivom poslovanju, kao i tim stručnih ljudi koji tu viziju može da sprovede u delo.

  Zelena gradnja predstavlja dodatni napor i izdatak za investitora, ali se povećana investicija vraća u relativno kratkom vremenskom roku?

  Investitorima i menadžmentu koji upravlja objektima sertifikati zelene gradnje obezbeđuju mere za praktičnu identifikaciju i implementaciju merljivih parametara koji su izuzetno važni prilikom projektovanja, izgradnje, kao i u daljim procesima upravljanja nekretninom. Imajući u vidu da se kroz implementaciju sertifikata zelene gradnje konstantno unapređuje i svest svih učesnika sistema, oni, po pravilu, predstavljaju jednu veoma važnu i pozitivnu promenu u domenu nekretnina.


   POMERANJE GRANICA TRŽIŠTA

  MPC Properties je kompanija posvećena razvoju održivih nekretnina u regionu uz primenu najviših svetskih standarda, a ove godine dobili ste i nagradu Saveta zelene gradnje, kao i LEED GOLD sertifikat za Navigator Business Center 2. Šta je to što vi implementirate u praksi?

  Možemo se pohvaliti činjenicom da imamo prijatnu i zdravu sredinu za sve korisnike naših objekata, energetsku efikasnost u svim našim objektima, sa smanjenim troškovima održavanja i smanjenom emisijom ugljen-dioksida. Takođe, primenjujemo i obnovljive izvore energije, postavljanje zelenog krova – kao veoma dobrog termičkog izolatora, koji ujedno i povećava zelenu površinu. Prilikom izbora zelenila u našim objektima i na parcelama koriste se autohtone vrste, čime se utrošak vode na održavanju smanjuje na najmanju meru, a ujedno se vrši očuvanje i opstanak biodiverziteta.

  Istakla bih posebno i našu poslovnu zgradu UŠĆE Tower Two kao jedinu „zgradu koja diše”, sa sistemom prirodne ventilacije integrisanim u fasadu, koji je novina na domaćem tržištu, a koji omogućava dotok svežeg vazduha u celom prostoru, kako bi se zaposlenima obezbedio novi nivo udobnog i zdravog radnog okruženja.

  Svaki naš sledeći projekat se dodatno unapređuje i pomera granice tržišta, pa je naš naredni korak uvođenje Well sertifikata Health and Safety za ceo portfolio MPC Properties, i to UŠĆE SC, BEO SC, Mercator, IOC, Ušće Towers 1, 2 i Navigator Business Complex. Ovaj sertifikat je za nas od posebnog značaja, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa pandemijom kovida 19, kao i način da najbolju svetsku praksu integrišemo u naš sistem i naše poslovanje i da time doprinesemo boljitku čitave zajednice.

  Trenutno smo u fazi razvoja sveobuhvatne društveno odgovorne strategije u skladu sa ESG (Environmental, social and governance) faktorima na nivou čitavog MPC sistema, koja će biti primenjena na našim objektima.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE