Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Kamatna stopa ne mrda

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

  Ocenjeni je da se inflacija, očekivano, vratila u granice cilja i u avgustu je iznosila 2,6 odsto, a da su očekivanja da će se medjugodišnja inflacija i u naredne dve godine kretati u granicama cilja.

  „Ekonomija Srbije snažno raste od početka godine, po najvišoj stopi u poslednjih deset godina, čemu doprinosi i prethodno ublažavanje monetarne politike NBS, a Izvršni odbor procenjuje da će privredni rast u ovoj godini iznositi preko četiri odsto, uz visok doprinos investicija, koje će i u narednom periodu omogućiti nastavak dinamičnog rasta izvoza preradjivačke industrije“, navela je NBS.

  Istaknuto je da je rast investicija podržan i povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, a da neto priliv stranih direktnih investicija, koji više nego u punoj meri pokriva deficit tekućeg računa platnog bilansa, doprinosi smanjenju spoljne neravnoteže u srednjem roku preko uticaja na rast izvoza.

  Izvršni odbor NBS smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega imajući u vidu dešavanja u medjunarodnom okruženju, kao što su kretanje svetske cene nafte, monetarne politike SAD i EU i rastući protekcionizam u medjunarodnoj trgovini.

  Otpornost privrede Srbije na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja povećana je zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period, ukazala je NBS.

  Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 8. novembra.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE