Nauka potvrdila: Tek kada izađete iz zone komfora počinjete da učite

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nauka potvrdila: Tek kada izađete iz zone komfora počinjete da učite

  Generalno je stresno kada ne znate šta će se sledeće dogoditi. Nestabilnost pokazuje da ste nesigurni u svoju okolinu, veštine ili oboje. Ali, nesigurnost istovremeno signalizira mozgu da počne neverovatno brzo da uči, to su pokazala najnovija istraživanja Jejla, objavljena u magazinu Neuron.

  Možda deluje ludo, ali je dokazano da nestabilne situacije mogu da budu neprijatne, ali su esencijalne ako želite da “dobijete najviše od svog mozga”.

  Stabilnost je prekidač koji isključuje vaš mozak

  “Ako želite maksimalno da učite, onda treba da budete sigurni da ćete 70 odsto vremena raditi teške stvari”, tvrdi preduzetnik Auren Hofman. Teško je suočiti se sa mogućnošću neuspeha tako velikog dela vašeg života, ali nova istraživanja ipak potvrđuju Hofmanovu tvrdnju.

  Ako niste barem malo pod stresom zbog toga što radite, vaš mozak “isključuje” učenje.

  Istraživanje je pokazalo da kada jednom otkrijete najbolji način ponašanja u datim okolnostima, učenje novih tehnika ili pristupa postaje besmisleno. Iz tog razloga, stabilnost “ubija” učenje, što je dobro ako želite da se usavršite u kuvanju jaja, pa da rešite koliko minuta je potrebno za savršeno kuvano jaje. Međutim, u mnogim oblastima života – uključujući profesionalni razvoj – želimo da se konstantno dokazujemo i učimo. Tu već dolazi deo o nepoznatom, koji je i težak.

  Kako strateški “ubaciti” nestabilnost u život

  Trebalo bi uvek osećati neku dozu nesigurnosti, nestabilnosti i raditi nešto novo u životu. Možete da probate:

  • Putovanje u inostranstvo (Učenje je osigurano, posebno u pogledu vaših sposobnosti, ličnosti i vrednosti)
  • Promena rutine (Čak i novi zajednički ručak ili popodnevna aktivnost mogu vaš mozak staviti u “mod učenja”, tako što će vas naterati da stare ideje vidite u novom svetlu)
  • Pokretanje novog projekta (Možda nećete uspeti, ali ćete sigurno nešto naučiti)

  Cilj bi trebalo da bude “ubrizgavanje” nepredvidivosti u vaš život kako biste mozak održali u svetlu “učenja”. Stabilnost može da bude mirna i lagana, ali nauka pokazuje da vas neće naučiti skoro ničemu, zato je potrebno što više izlaziti iz “zone komfora”.

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE