Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  troškovi obrade kredita

  Najveći fond na svetu u minusu 75 milijardi dolara

  Norveški suvereni fond bogatsva (SNF), vredan 1,3 biliona dolara i najveći na svetu, zabeležio je gubitak od 74,2 milijarde dolara u prvom kvartalu, zbog tržišnih previranja izazvanih ruskim napadom na Ukrajinu i lockdownom u Kini.

  Fond, sa sedištem u Oslu, izgubio je 5,2 odsto na vrednosti akcija, koje imaju najveći udeo u njegovim ulaganjima, dok su fiksni prihodi pali za 4,8 odsto, navodi se u saopštenju, prenosi Bloomberg.

  Vrednost nekretnina u koje je SNF uložio porasla je za 4,1 odsto, ali te investicije učestvuju sa manje od 3,0 odsto u njegovim ukupnih ulaganjima.

  “Prvi kvartal karakterišu geopolitičke turbulencije, koje su uticale i na tržišta”, naveo je zamenik izvršnog direktora SNF-a Trond Grande u saopštenju.

  Novac (Pixabay)

  Norveška je 27. februara odlučila da Fond izađe iz ruske imovine kao odgovor na napad Moske na Ukrajinu, ali je u stvarnosti naišla na probleme sa sprovođenje svog nauma pošto je Rusija zabranila strancima prodaju hartija od vrijednosti na svojim berzama.

  Gubitak fonda po osnovu udela u ruskom kapitalu mogao bi da iznosi nešto manje od 2,8 milijardi dolara, prema procenama predstavljenim 3. marta.

  Novac (Pixabay)

  Fond je osnovan 1996. godine s ciljem da norveške prihode od nafte i gasa ulaže u inostranstvu, i ima vlasničke udele u oko 9.300 kompanija širom sveta, pri čemu poseduje 1,3 odsto svih akcija koje kotiraju na berzama.

  Imovina Fonda jednaka je pojedinačnim iznosima od po 240.000 dolara za svakog muškarca, ženu i deteta u Norveškoj.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE