Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najveći američki prerađivači „NADUVALI“ cene mesa

  Najveći prerađivača mesa u Sjedinjenim Američkim Državama utrostručili su svoje neto profitne marže od početka pandemije, upozorili su ekonomski savetnici Bele kuće.

  Četiri najveća američka prerađivača mesa iskoristili su svoju snagu na tom uveliko konsolidovanom tržištu za podizanje cena mesa i plaćanje niskih cena uzgajivačima, upozorili su savetnici nakon objave podatka o najvećem skoku inflacije od 1982. godine.

  Finansijski izveštaji tih kompanija, koje kontrolišu između 55 i 85 odsto američkog tržišta govedine, peradi i svinjetine, u suprotnosti su s njihovim tvrdnjama da su rastuće cene mesa uzrokovane višim troškovima rada i transporta, naveli su u svojoj analizi objavljenoj na sajtu Bele kuće savetnici predvođeni direktorom Nacionalnog ekonomskog saveta Brianom Deeseom.

  Oni su proučili finansijske izveštaje Tyson Foodsa, najvećeg američkog proizvođača mesa po prodaji, JBS, najveće svetske industrije pakovanja mesa sa sedištem u Brazilu, Marfrig Global Foodsa, brazilskog proizvođača govedine koji poseduje većinski udeo u National Beef Packing Company, te Seaboard Corpa.

  Izveštaji pokazuju da od početka pandemije kovida-19 te kompanije ostvaruju skok bruto profita od 120 odsto i neto zarade za 500 procenata.

  Te kompanije nedavno su najavile da će isplatiti dividende i otkupiti svoje deonice u ukupnoj vrednosti od milijardu dolara, povrh tri milijarde koje su već isplatile svojim deoničarima od početka pandemije.

  Udruženje te industrije, North American Meat Institute optužilo je Belu kuću da koristi samo odabrane podatke.

  „Nije slučajnost da se ta analiza pojavila istog dana kad je objavljen indeks potrošačkih cena koji je pokazao da su cene goriva i energije skočile gotovo 60 odsto u proteklih 12 meseci, što je otprilike 10 puta više od stope rasta cena hrane“, poručila je predsednica tog udruženja Julie Anna Potts.

  Analiza pokazuje i da su profitne marže tih kompanija takođe znatno porasle, što je u kontradikciji s argumentom da kompanije samo prenose više troškove rada i ponude na cene svojih proizvoda.

  Ekonomski savetnici tako navode da su bruto marže tih kompanija skočile od početka pandemije za 50 odsto, a neto marže za više od 300 procenata. „Da viši troškovi rada potiču rast cena mesa, te profitne marže bile bi otprilike ravne jer bi više cene bile nadomeštene višim troškovima“, stoji u analizi.

  Rast cena mesa i mesnih prerađevina prethodnih nekoliko meseci predstavljaju značajan pokretač rasta inflacije u SAD.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE