Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Najskuplje takse u Srbiji i kako ih platiti

  Najskuplja administrativna taksa u Srbiji iznosi 4,34 miliona dinara i naplaćuj se za tehnički nadzor nad gradnjom broda – motornog tankera kubnog modula LBD preko 3.000 kubika, prenosi Blic.

  Po skupoći slede takse:

  – 340.220 dinara – za izradu idejnog projekta obeležavanja plovnog puta, nakon izgradnje objekta na vodnom putu

  – 335.610 dinara – za kartografsku publikaciju formata 6B1

  -231.000 dinara – za izdavanje sertifikata licu zaduženom za održavanje teretnih kola

  Da bi naplata taksi bila jednostavnija, očekuje se i novina u naplati taksi. Naime, sve takse koje naplaćuju državne institucije i preduzeća ubuduće biće na jednom mestu – zakonu o republičkim administrativnim taksama, čije su izmene u toku.

  Predlogom izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama koje je uradilo Ministarstvo finansija predviđeno je da sve takse budu objedinjene, a njime će biti povećan broj taksi, ne zato što će ih biti više, već zato što će na jednom mestu biti sve postojeće.

  Izmenom zakona ukida se praksa procentualnog određivanja dažbine u odnosu na vrednost investicije. Napuštanjem procentualnog određivanja u odnosu na iznos, zapravo je bilo plaćanje u odnosu na platežnu moć obveznika, a ne prema stvarnim troškovima.

  Izmene se odnose i na upotrebne dozvole, koja se više neće naplaćivati u iznosu od 0,2 odsto vrednosti objekta, već se predlažu fiksni iznosi. Paraf na dozvolu da se kvadrati usele koštaće od 1.800 do 18.000 dinara, u zavisnosti od veličine objekta. U procentima se više neće iskazivati ni telekomunikacione naknade.

  Takođe, trenutno se za rešenje kojim se odobrava izgradnja telekomunikacionih objekata plaća taksa od 0,3 odsto na predračunsku vrednost, što neće važiti po usvajanju novog zakona, koji je proslednjen u Skupštinu Srbije na razmatranje po hitnom postupku.

  Nacrt novog zakona određuje i visinu taksi za upis hipoteke kojom se obezbeđuju potraživanja, a koja će zavisiti od vrednosti potraživanja. Tako je najjeftinija taksa za upis hipoteke 20.980 dinara i odnosi se na obezbeđenje potraživanja do šest milona dinara (oko 50.000 evra).

   

   

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE