Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJBOGATIJI građanin Srbije prošle godine zaradio 11 miliona EUR

  Gotovo 11 miliona evra zaradio je najbogatiji građanin Srbije u 2020. godini, odnosno imao je mesečni prihod veći od 914 hiljada evra, zaključuje se iz podataka koje je upravo objavila Poreska uprava Srbije.

  Godišnji porez na dohodak ove godine prijavilo je ukupno 30.290 građana naše zemlje, a to su oni koji su tokom 2020. prihodovali više od 2.987.424 dinara. Novina je što se u vrhu „najisplativijih“ zanimanja ovaj put pojavio i – pravnik.

  Prema podacima Poreske uprave Srbije, sve je veći broj građana čiji prihodi premašuju tri prosečne srpske plate. Ove godine, poreznici su primili ukupno 30.290 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2020. godinu. Prošle godine ovih prijava bilo je 27.866.

  Veći je i raspon prihoda – dok je zvanično najbogatiji građanin Srbije (koji je preko računa prihodovao najviše) lane zaradio 749 miliona dinara, ove godine taj iznos je čak 1,29 milijardi dinara.

  Takođe, sve je veći i udeo muškaraca u ovoj statistici – sada ih je, u ukupnom broju prijavljenih, čak 91 odsto, dok ih je 2020. bilo 88 odsto.

  Među prvih sto sa najvećim prijavljenim prihodima 87 je domaćih državljana, a 13 stranih.

  „Najčešća prijavljivana zanimanja su menadžer, direktor, inženjer, ekonomista, pravnik. Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 73 miliona dinara do oko 1,29 milijardi dinara“, navodi Poreska uprava Srbije.

  Najviše prijava, kao i uvek, podneli su građani sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd – ukupno 20.368 prijava, zatim sa teritorije koju pokriva odsek Novi Sad – 6.039 prijava i teritorije koju pokriva Kragujevac – 2.106 prijava.

  „Od sto najvećih prijavljenih prihoda 65 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Odsek za koordinaciju poreske kontrole Beograd“, navela je Poreska uprava.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE