Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučno-tehnološki centar NIS

  Naftaška silicijumska dolina

  Nadomak Novog Sada nalazi se jedan pravi hab znanja, a reč je o Naučno-tehnološkom centru NIS-a.

  Znate li da u jednoj kompaniji u Srbiji na jednom mestu radi šest doktora nauka, 80 magistara i stručnjaka sa master diplomama i više od 200 vrsnih stručnjaka? Reklo bi se – prava „silicijumska dolina” naše zemlje. Nalazi se nadomak Novog Sada, ušuškana je u zelenilu i predstavlja jedan pravi hab znanja. Možda još niste pogodili o čemu je reč, ali pričamo o Naučno-tehnološkom centru kompanije NIS.

  Kao što organizam ima mozak koji upravlja njegovim osnovnim operacijama, a kompjuter glavni procesor, tako su i u NIS-u, poput najvećih svetskih kompanija, osnovali ovo svojevrsno jezgro znanja i vrhunskih kompetencija o proizvodnji nafte i gasa. Sasvim jednostavno – stručnjaci ove NIS-ove ćerke firme pružaju naučnu i tehničku podršku u svim fazama istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, sprovode digitalizaciju i razvoj inovacija i posvećeni su ulaganju u obrazovanje i razvoj novih znanja i kompetencija zaposlenih.

  Naučno-tehnološki centar NIS-a osnovan je kao samostalna kompanija 2012. godine. U njemu se obavlja veliki broj aktivnosti u okviru istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, od samog projektovanja i nadzora, pa sve do izrade modela i digitalizacije procesa.

  Naučno-tehnološki centar NIS

  Naučno-tehnološki centar NIS

  „Naučni centar danas ne bi bio u tolikoj meri razvijen i efikasan da se ne sprovodi kontinuirano ulaganje u razvoj novih znanja i kompetencija zaposlenih, uz praćenje najnovijih trendova iz oblasti inovacija.

  Kompanija NIS je u digitalizaciju poslovnih i tehnoloških procesa ove ćerke kompanije uložila oko 20 miliona evra. Konkretno, u IT sektor Naučnog centra uloženo je više od osam miliona evra u poslednjih osam godina”

  kaže za BIZLife Leonid Stulov, direktor Naučno-tehnološkog centra NIS-a. On dodaje da njihov rad, zapravo, predstavlja primenu nauke i istraživanja u praksi, što uslovljava uspeh svih procesa koji slede nakon toga.

  „Naši ljudi se bave razvojem naftnih polja, proizvodnjom, projektovanjem infrastrukture, uz korišćenje novih tehnologija, hemikalija i modelovanja”, objašnjava on.

  Jedan od glavnih aduta ovog centra je „superkompjuter”, sa više od 60 najmodernijih softvera i gotovo 30 procesa, a tu su i dve laboratorije u kojima se koristi 300 sertifikovanih metoda za ispitivanje nafte, gasa, stena, voda i zemljišta.

  „Opremljenost, profesionalnost i inovativnost ključ su uspeha koji je obezbedio postizanje cilja Naučnog centra – snabdevanje kompanija znanjem i podacima kao glavnim inputom za njihov dalji razvoj. Ove vrednosti obezbedile su kompaniji saradnju sa brojnim domaćim i međunarodnim obrazovnim institucijama, poput Univerziteta u Beogradu, Agencije za kvalifikacije, kao i sa prestižnim međunarodnim kompanijama, kao što su Schlumberger, Halliburton, Paradigm”, objašnjava Stulov.

  Naučno-tehnološki centar NIS

  Naučno-tehnološki centar NIS

  I vraćamo se na priču sa početka našeg teksta – u NIS-u su izuzetno ponosni na kadrove Naučno-tehnološkog centra. Ova ćerka firma NIS-a zapošljava više od 380 ljudi. Kao što smo rekli, među njima je šest doktora nauka, više od 80 stručnjaka sa magistarskom ili master diplomom. Takođe, tu je i više od 200 dragocenih zaposlenih koji rade u operativi, čiji je rad izuzetno bitan za sprovođenje operacija. Da NIS veoma veliku pažnju posvećuje razvoju znanja i ulaganju u mlade, pokazuje i sledeći podatak: samo u poslednjih šest godina u Naučno-tehnološkom centru je zaposleno više od 100 mladih stručnjaka različitih profila.

  „Naučno-tehnološki centar je spreman za prihvatanje i obuku novih ljudi. Oni su naša budućnost i mi im, zaista, posvećujemo veliku pažnju”, zaključuje naš sagovornik.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE