Na Suvoj planini DANIMA ŽEDNO više od 1.000 krava, konja i ovaca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na Suvoj planini DANIMA ŽEDNO više od 1.000 krava, konja i ovaca

  Više od 1.000 krava, konja i ovaca na Suvoj planini već danima je žedno i iznemoglo, jer nema dovoljno vode kojom bi se napojili.

  Grla stoke na Suvoj planini ostala su bez vode početkom avgusta kada je presušio izvor na vrhu Rakoš, a reč je o 800 krava, 200 konja i 200 ovaca.

  Predsednik mesne zajednice sela Mali Krčimir Jovan Miljković kaže da je potrebno minimum 40 tona vode da bi se sva grla napojila, a da oni dnevno uspevaju da dopreme 12 tona, pa se nadaju pomoći nadležnih.

  Miljković ističe da vode nema dovoljno, zbog čega plaćaju privatnu cisternu. Mi plaćamo čoveku koji vozi dva puta po 6 tona, a svakog dana fali još 30 tona vode. Gore voda presuši, 40 tona minimum vode treba dnevno, a one dobije samo 12 tona, ostale trpe, objašnjava Miljković.

  Zato što vode nema, kaže, stočari zajedno svaki dan plaćaju privatnu cisternu oko 200 evra, a da bi se sva grla napojila potrebno je oko 500 evra. Kako kaže, više nemaju sredstava pa životinje umiru od žeđi.

  Mi imamo stoku koja je iznemogla i ne može da dođe na vodu, već ima nekoliko žrtvi, ali smo nemoćni. Ovo je vanredna situacija, nije šala, kaže Miljković.

  On je istakao da među životinjama ima malih ždrebaca i telića koji do vode ne mogu da dođu po 10 do 15 dana, zbog čega ih poje kofama.

  Kako ni Opština ni stočari nemaju više para, Miljković se nada da će im Ministarstvo izaći u susret, u suprotnom krdo sa 800 krava, 200 konja i 200 ovaca biće potpuno ugroženo.

  Da će voda biti obezbeđena do četvrtka i da će troškove angažovanja vozila snositi Ministarstvo poljoprivrede najavljuje predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović.

  Kako bi pomogli stočarima, iz Opštine Gadžin Han su zatražili pomoć od Vojske Srbije koja je odvozila cisterne kako bi se voda odvezla do životinja, ali je ugovor sa vojskom istekao u ponedeljak, potvrđuje Filipović.

  On je naveo da su životinje obezbeđene do četvrtka, jer vode ima u bazenu gde se napaja stoka, a da će nadalje troškove za dopremanje vode preuzetiti Ministarstvo poljoprivrede sa kojim je postignut dogovor.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE