LEK ZA KORONU traži 200 timova u svetu - jedan je i u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LEK ZA KORONU traži 200 timova u svetu – jedan je i u Srbiji

  Naučnici sa Hemijskog fakulteta u Beogradu razvijaju rešenja koja će pomoći u borbi protiv korona virusa, saopštio je Fond za nauku Srbije.

  Istraživanja se rade u okviru dva projekta specijalnog programa koji finansira Fond za nauku.

  Projekat “CAPSIDO” razvija pouzdaniji i brži antigenski test za otkrivanje korona virusa pod vođstvom dopisne članice SANU i redovne profesorke Hemijskog fakulteta Tanje Ćirković Veličković.

  Drugi projekat, “SMART Repurposing”, ima za cilj pronalaženje leka protiv korona virusa, a naučni tim vodi akademik i redovni profesor Hemijskog fakulteta Radomir Saičić.

  U saopštenju se navodi da je naučni tim “SMART Repurposing” jedan od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv korona virusa, a finalna testiranja će biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj.

  Istraživači koji rade na projektu “CAPSIDO” razvijaju test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije korona virusa kod obolelih.

  Cilj tog istraživanja je razvijanje antigenskih testova koji će, za razliku od PCR testova, otkrivati proteine virusa čak i kada se on nalazi u jako niskoj koncentraciji.

  Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić rekla je da je jako važno da oprema koja se nabavlja bude na raspolaganju celoj naučnoj zajednici i navela da ta institucija finansira 14 projekata u okviru ovog programa.

  “Drago mi je da su naučnici nabavili opremu kao što je maseni spektrometar i da je Hemijski fakultet već uveo procedure kako bi ovaj uređaj bio dostupan za testiranja i drugim istraživačima širom Srbije, na način kako to organizuju naučne institucije širom sveta”, rekla je Đuričić Jovičić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE