Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žena, direktorka,

  Na direktorskim pozicijama u Srbiji samo 25 odsto žena

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da jaz između muškaraca i žena i dalje postoji, kao i da naše društvo ne može biti pravednije i tolerantnije bez biznis zajednice, koja je spremna da poštuje pravila ravnopravnosti i inkluzivnosti.

  „Važno je da ljudi na najvišim pozicijama razumeju koji su problemi i za zapošljavanje i za napredovanje žena, kao i da te predrasude konstantno osvešćuju“, rekla je Janković.

  Poverenica ističe da rodni jaz u našem društvu i dalje postoji, ali da je on niži u odnosu na rodni jaz u razvijenim zemljama članicama EU. „Rodni jaz u Srbiji iznosi 8,8 odsto, a evropski prosek je 14 odsto“, kazala je Janković.

  Ona dodaje da je neravnopravnost prisutna u svim segmentima društvenog života, istakavši da je 1/3 pritužbi podneta zbog diskriminacije na tržištu rada.

  „Najveći broj njih podnele su žene“, rekla je Janković.

  Menstrualno siromaštvo u Srbiji: Higijena mnogim ženama luksuz, čeka se odluka o smanjenju PDV-a

  25 odsto žena na direktorskim pozicijama

  Prema podacima Agencije za privredne registre u martu ove godine samo 25 odsto žena je bilo na direktorskim pozicijama, a samo 27 odsto žena rade kao zakonske zastupnice.

  „Dakle samo četvrtina žena i to je podatak koji treba da nas opomene“, navela je Janković.

  Poverenica dodaje da veliki problem predstavlja i fenomen „polomljenih lestvica“, koji se odnosi na zaustavljanje karijernog napretka žene nakon porođaja.

  „Zbog rodnih predrasuda se podrazumeva da će ona biti ta koja će preduzeti najveći deo za brigu o deci, zatim brigu o svojim roditeljima i roditeljima supruga, nakon čega dolazi do disbalansa i odustajanja od karijere“, navela je Janković.

  Predstavljen projekat za ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji ‘Ona zna’

  Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je ukazao da su, prema podacima Agencije za privredne registre (APR), muškarci tri puta zastupljeniji među zastupnicima i osnivačima privrednih društava od žena. Od ukupnog broja registrovanih privrednih društava, među zastupnicima privrednih društava 74,5 odsto su muškarci, a samo 25,5 odsto žene.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE