Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na berzi igrač JAČI od Majkrosofta i Epla

  Kraljevina Saudijska Arabija zvanično je objavila izlazak na berzu državnog naftnog giganta Saudi Aramko.

  Glavna uprava za kapitalna tržišta Saudijske Arabije objavila je na svom vebsajtu da počinje inicijalna javna ponuda (IPO).

  Kako se navodi, uprava je izdala rezoluciju kojom se odobrava zahtev Saudi Arebijan Oil Ko (Saudi Arabian Oil Co) da se registruje i ponudi deo svojih akcija. Nije naveden datum Inicijalne javne ponude.

  Saudijski prestolonaslednik princ Mohamad bin Salman još od 2016. zalaže se se za to da kompanija izađe na berzu međutim taj potez je odlagan više puta.

  Kraljevina se nada da će vrednost firme biti procenjena na 2.000 milijardi dolara, da bi mogla da sakupi oko 100 milijardi dolara za razvojne programe.

  Analitičari međutim nisu sigurni da će biti procenjena na taj iznos i veruju da bi procena vrednosti mogla da bude niža. Naime, bankari i dobri poznavaoci prilika kažu da je vrednost Aramka bliža 1,5 biliona dolara.

  Međutim, čak i po toj ceni, Aramko bi i dalje vredeo barem 50 odsto više od najvrednijih svetskih kompanija, Majkrosofta i Epla od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko jednog biliona dolara.

  Izvor: Beta, B92

  Foto: Beta/AP_John Moore

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE