Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  N1: Cena spomenika velikom županu bar MILIJARDU RSD

  Cenu spomenika Stefanu Nemanji ispred nekadašnje železničke stanice Vlada Srbije stavila je pod oznaku tajnosti do 2023. godine, ali prema dokumentima sa carine, u koje je N1 Televizija imala uvid, iz Rusije je stiglo deset kamiona sa delovima spomenika plaćenim devet miliona evra.

  Najveći, najteži, ali i po dokumentima sa carine među najskupljim, spomenik Stefanu Nemanji krasi novi Savski trg.

  Sve je trebalo da bude završeno u oktobru, međutim nije. Uz to je Vlada Srbije odlučila da cena bude tajna do 2023. godine, simbolično do postizborne godine u prestonici.

  Dokumenta sa carine do kojih je došla N1 televizija pokaziju da je u Srbiju, sa delovima spomenika, ušlo deset kamiona iz Rusije koji su carinjeni sa različitim cenama. Najniža cena je oko 600 hiljada evra. Cene delova spomenika idu i do više od milion evra.

  U dokumentima piše na ruskom da je reč o bronzanoj skulpturnoj kompoziciji koja je posvećena Stefanu Nemanji i koja se dostavlja u rastavljenom obliku. Godina proizvodnje 2019. kao i da su delovi ocarinjeni 24. jula ove godine.

  Kada se saberu sume navedene u dokumentima sa carine dobija se cena od devet miliona evra, što znači da je spomenik Srbiju koštao bar milijardu dinara, i to vlast u ovom trenutku skriva od građana Srbije.

  Cena transporta je, kako saznaje N1, bila više od 20.000 evra, a umesto radnika iz Srbije, postavljali su ga Rusi i ta cena još nije poznata.

  Skrivanje cene spomenika unose sumnju u transparentnost, ocenio je ranije bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

  „U našem Zakonu o budžetskom sistemu izričito je naglašeno da su raspolaganja javnim novcem transparentna, jer to je pravo javnosti i da – samo izuzetno, kad to opravdavaju razlozi odbrane, nacionalne bezbednosti ili pozicija Srbije u međunarodnim odnosima – neki od tih podataka mogu da se uskrate… Stavljati u taj kontekst cenu spomenika je tragikomično“, naveo je Šabić.

  TS Vesiću i Radojičiću: Pre OTKRIVANJA spomenika, OTKRIJTE troškove

   

  Izvor: N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE