Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dr Panić tužio Vučića za uvrede i povredu časti

  Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić podneo je privatnu tužbu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog uvrede i povrede časti. S obzirom na to da je predsednik uvrede izneo, kako se navodi u tužbi, na javnom servisu Srbije, njome je obuhvaćen i RTS.

  Panić je tužbu podneo privatno, u svoje ime. Njega su došli da podrže prijatelji iz Skupštine slobodne Srbije i pokreta Novi Optimizam.

  Gostujući na RTS 2. jula 2020. Vučić je za Panića rekao da “on nije predsednik nikakvog sindikata zdravstvenih radnika, nego jednog od najmanjih sindikata i to čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio. On je rekao da rade 3 respiratora, a kako rade svih 10? Ja vas pitam što ste izmišljali sve to?”, izjavio je tada Vučić, na šta je Panić reagovao demantijem koji nikada nije objavljen, prenosi Nova.

  “Povodom ovih uvredljivih i neistinitih izjava, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, podneo je odgovor RTS. Dr Rade Panić, tužilac u ovoj parnici, jeste predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (dalje: SLFS). SLFS nije ‘nikakav’ niti ‘najmanji sindikat’, kako ga je uvredljivo okarakterisao tuženi. To je strukovni sindikat zaposlenih u delatnosti od opšteg društvenog značaja, osnovan 1992. godine”, navodi se u tužbi protiv Vučića, u kojoj se ističe da RTS nikada nije objavio demanti, zbog čega građani nisu mogli da čuju istinu.

  “Nedvosmisleno identifikujući tužioca, dr Radeta Panića, tuženi Vučić izneo je niz uvreda na račun tužioca, tako što je je izjavio da je on ‘čovek koji najstrašnije gadosti o svojoj zemlji izgovara i najgore laži je izgovorio’. Tužilac nikad i nigde ni javno ni privatno nije izgovorio ‘najstrašnije gadosti’ o Republici Srbiji, niti ikakve ‘gadosti’ uopšte. Takođe, tužilac nikad i nigde, ni javno ni privatno, nije izgovorio ‘najgore laži’, niti ikakve laži o Republici Srbiji”, stoji u tužbi koja je danas predate Višem sudu u Beogradu.

  Ovo nije bio jedini put da je Vučić pominjao Panića. Naime, nakon što je Panić početkom decembra u potresnom gostojavnju na televiziji N1, na koju se isključio nakon veoma teškog dežurstva u kovid ambulanti, izjavio da je “zdravstveni sistem u Srbiji zvanično pukao”, predsednik ga je javno nazvao “lažovom”. Vučić je tada dodao da bi Paniću “brutalno” odgovorio, samo da nije predsednik.

  “U svim svojim javnim nastupima tužilac (Panić) je govorio isključivo o nedostacima zdravstvenog sistema, o nedoslednostima zdravstvene politike, o nedostatku medicinskih sredstava i o položaju medicinskih radnika. Ne može se zdravstveni sistem, zdravstvena politika, medicinska sredstva, niti položaj medicinskih radnika identifikovati sa Republikom Srbijom. Ne može se ni tuženi Vučić identifikovati sa Republikom Srbijom, jer on je samo jedan od njenih predsednika – aktuelni predsednik. Budući da je izjava o ‘najstražnijim gadostima’ i ‘najgorim lažima’, neodređena, a uvredljiva za tužioca, ona predstavlja vrednosni sud (zaključak) tuženog Vučića, sam po sebi uvredljiv, diskriminirajući i govor mržnje. Na takav govor niko nema pravo, na izricanje uvredljivih tvrdnji niko nema pravo. Naročito ga nema predsednik Republike prema građaninu te Republike”, pojašnjava se u tužbi, uz napmenu koliko je targetiranje koje dolazi od predsednika lično opasno.

  Zbog svega navedenog, Panićevi advokati traže od suda da “prvotuženi Aleksandar Vučić iz Beograda, drugotužena Javna medijska ustanova Radio televizija Srbije da solidarno u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude isplati 200.000 dinara tužiocu na ime naknade štete zbog pretrpljenih psihičnih bolova zbog povrede prava ličnosti, izazvanih uvredama tužioca”. Pored toga, Panić zahteva da se predsedniku Srbije “zabrani da nastavi sa “uvredama i omalovažavanjima”, ali i da “bez odlaganja i komentara objave pročitaju pravnosnažnu presudu u emisiji u nekoj od informativnih emisija koje se emituju na programu RTS 1”.

  Izvor: BIZlife, Nova

  Foto: BIZlife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE