Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji 400.000 dece u riziku od siromaštva

  Oko 400.000 dece u Srbiji je u riziku od siromaštva, a tome doprinose i troškovi obrazovanja koje bi trebalo da bude besplatno i dostupno svoj deci, saopštila je Mreža organizacija za decu Srbije.

  Srbija je, kako se navodi, povodom svetskog dana borbe protiv siromaštva, zemlja u kojoj je nejednakost raspodele dohotka visoka i u kojoj najveći broj porodica ima primanja oko 30.000 dinara.

  „Zbog toga su porodice sa decom koja pohađaju školu ili studiraju u većem riziku od siromaštva i teže mogu da zadovolje, često i najosnovnije potrebe“, navela je ta Mreža.

  Dodaje se da je „nesrazmerno velika stavka u troškovima školovanja cena kompleta udžbenika od petog do osmog razreda od 15.000 do skoro 20.000 dinara“.

  Deca, naročito u mlađim uzrastima, kako se navodi, doslovno savijaju pod teretom školskih torbi, dok se roditelji bore da nađu način da pokriju sve troškove školovanja dece, koje uključuje i odlaske na izlete, ekskurzije, vannastavne aktivnosti, užinu, odeću i obuću.

  Mreža je istakla da je, „uzimajući u obzir troškove za udžbenike, možda vreme da se razmisli o novim, inovativnim rešenjima, kupovini jednog tableta za svakog učenika koji ima pristup bazi nastavnih sadržaja čime bi se podigla i digitalna pismenost“.

  „Zato pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da donesu mere koje će ukinuti troškove besplatnog školovanja i razmotre inovativna tehnološka rešenja“, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE