Rusi od Mundijala zaradili 12,5 milijardi evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi od Mundijala zaradili 12,5 milijardi evra

  Opšti pozitivni uticaj svetskog fudbalskog prvenstva, održanoga letos u Rusiji, na tamošnju ekonomiju u razdoblju od 2013. do 2018. godine iznosi 952 milijarde rubalja, odnosno oko 12,5 milijardi evra, objavio je organizacioni odbor mundijala, a prenosi SEEbiz.

  U “Studiji ekonomskih, društvenih i ekoloških uticaja Svetskog prvenstva u Rusiji” koju je preneo TASS, napominje se da se pozitivan učinak mundijala, pored ostalog, pokazao u povećanoj turističkoj potrošnji i ulaganjima u infrastrukturu.

  Prema podacima Organizacionog odbora, Rusija je na pripremu i održavanje Mundijala potrošila 688 milijardi rubalja, nešto više od devet milijardi eura. Fudbalska fešta trajala je od 14. juna do 15. jula na 12 stadiona u 11 gradova,

  Prvenstvo i njegova priprema uticali su na rast dohotka stanovništva za 459 milijardi rubalja, uz stvaranje i održavanje do 315.000  radnih mjesta, kao i povećanje poreskih prihoda za 164 milijarde rubalja.

  Ukupna “zarada” se procjenjuje se na 952 milijarde rubalja, što je 1,1% posto godišnjeg BDP-a.

  Pozitivan utjecaj prvenstva u Rusiji veći je od prvenstava održanih u Brazilu i Južnoj Koreji, a najbliži je pokazateljima iz Japana, dok je nešto slabiji od Mundijala u Južnoafričkoj Republici.

  Zahvaljujući  turističkoj potrošnji, u Rusiji su, po podacima iz istraživanja, znatno porasli prihodi malom i srednjem poduzetništvu, pa su u posmatranom petogodišnjem razdoblju iznosili 797 milijardi rubalja.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE