Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mračna prognoza Blumberga: Nemačkoj preti industrijski egzodus

  Nemačka, evropsko industrijsko središte, suočava se sa potencijalnim egzodusom fabrika jer se proizvođači auto-delova, hemikalija i čelika sve teže nose s apsorbovanjem visokih cena električne energije koje skoro svakog dana dostižu nove maksimume, piše Blumberg.

  Cene struje i gasa u Nemačkoj su se više nego udvostručile za samo dva meseca, a referentna evropska cena električne energije na terminskom tržištu za godinu dana unapred porasla je na 570 evra (573 dolara) po megavat-satu. Pre dve godine bila je 40 evra, navodi njujorška agencija.

  „Inflacija energije je mnogo dramatičnija ovde nego drugde. Plašim se postepene deindustrijalizacije nemačke privrede“, izjavio je Ralf Stofels, glavni izvršni direktor kompanije BIW Izolijerstofe, koja proizvodi silikonske delove za automobilsku, vazduhoplovnu i industriju uređaja.

  Ova zemlja se oslanjala na gas iz Rusije za snabdevanje njenih elektrana i fabrika energijom, a sada se priprema za izazov bez presedana – da obezbedi upaljena svetla i rad preduzeća nakon što je Rusija smanjila te isporuke, navodi se u tekstu.

  Nemačka se snašla za gas, a Nemce brine – cena

  Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cena energije već su registrovane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena.

  Evropska cena gasa za isporuku u narednom mesecu dostigla je u četvrtak rekordnih 241 evro po megavat-satu, što je za oko 11 puta više od uobičajene za ovo doba godine, dodaje se dalje.

  Mada vlada u određenoj meri ograničava povećanje cena sa kojima se suočavaju domaćinstva, preduzeća nisu imuna na rastuće troškove i mnoga se spremaju da prenesu troškove na kupce ili da se čak potpuno zatvore.

  „Cene nameću težak teret mnogim energetski intenzivnim kompanijama koje učestvuju u konkurentskoj utakmici na međunarodnom nivou“, rekao je za Blumberg Matijas Ruh, portparol kompanije Evonik, drugog po veličini svetskog proizvođača hemikalija koji ima fabrike u 27 zemalja.

  Siromaštvo preti Nemačkoj? Ministarka traži olakšice i veće dečje dodatke

  Izvor: RTV, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE