Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas

  Nemačka se snašla za gas, a Nemce brine – cena

  Nemačka je dobila potvrdu da će veliki uvoznici gasa ove zime održavati u potpunosti punim dva najveća terminala za tečni prirodni gas (LNG), kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa.

  Moskva je upozorila da bi ionako visoke cene gasa mogle ponovo da rastu, preneo je Rojters.

  Rusija, koja je ranije zadovoljavala oko 40 odsto evropskih potreba za gasom, smanjila je isporuke navodeći kao razlog probleme sa opremom, dok Berlin optužuje Moskvu da želi da „ucenjuje“ Evropu.

  Nemačka nastoji da pronađe alternativne izvore gasa pre zime, u slučaju da Rusija dodatno smanji ili potpuno prekine snabdevanje, a Berlin je već upozorio nemačku javnost na moguće racionisanje gasa.

  Milione Nemaca čeka veći račun

  U Nemačkoj je, inače, gas poskupeo, a kako javlja Dojče Vele, radi se o doplati na redovnu cenu zbog dodatnog troška nastalog u cilju spašavanja velikih uvoznika gasa, koji su prisiljeni da kupuju gas po mnogo višim cenama.gas

  Već nedeljama se u Nemačkoj nagađa o tome kolika će biti doplata za gas. Sada je objavljeno da će ona iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i po dana počev od 1. septembra 2022.

  Ovo će dodatno pogoditi milione ljudi u Nemačkoj, gde se polovina svih kuća i stanova greje na gas.

  Problem stvara i porez na dodatu vrednost od 19 odsto koji bi takođe trebalo da se doda na cenu. To konkretno znači da će prosečno domaćinstvo (3 ili 4 člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. septembra imati račun veći za 484 evra ili 576 evra godišnje – ukoliko se na to bude plaćao PDV.

  Izvor: Politika, Tanjug, DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE