Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država možda sama odluči koliki će biti minimalac

  Predstavnici Ministarstva finansija predložili su na pregovorima oko povećanja minimalca za 2023. godinu da država poveća neoporezivi iznos zarade sa 19.300 dinara na 21.712 dinara ili za 12,5 odsto.

  Država bi na taj način umesto poslodavaca preuzela teret dodatnih izdataka, izjavio je ekonomski savetnik u sindikatu UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić. On je rekao da je država ponudila i da smanji i doprinose za zdravstveno osiguranje, ali konkretan iznos nije saopšten.

  Poslodavci su, prema njegovim rečima, spremni da prihvate predloženo povećanje minimalne zarade za 14 odsto odnosno da ona iznosi oko 40.000 dinara, ako ih država rastereti poreskim olakšicama.

  „Ne očekujemo da će Vlada Srbije pristati na zahtev sindikata da se zarada koriguje dva puta i jedan iznos važi do kraja godine, a da se za narednu ponovo pregovara krajem godine obzirom na njen čvrst stav i pravo da, prema Zakonu o radu, u slučaju nepostizanja dogovora između nje, sindikata i poslodavaca, sama utvrdi iznos“, rekao je Ristić.

  Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i član pregovaračkog tima Zoran Marković rekao je da sindikati ne prihvataju predloženo povećanje minimalne zarade od 14 odsto na oko 40.000 dinara koju je predložila država i po kojoj bi radni sat sa 201,22 dinara poskupeo na 229,36 dinara.

  Vučićev minimalac od 40.000 neprihvatljiv za sindikate: Mogući generalni protesti

  „Još u maju pokrenuli smo inicijativu da se minimalna zarada koriguje naviše prema minimalnoj korpi iz maja ove godine kada je koštala 43.695 dinara, a da se u decembru pregovara za minimalnu zaradu za 2023. godinu i da se ona tada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom“, rekao je Marković.

  Krajnje vreme

  Dodao je da je minimalna zarada prema dogovoru iz 2018. godine trebalo da se izjednači sa potrošačkom korpom prošle godine, ali se odustalo zbog pandemije korona virusa i da je krajnje vreme da se to sada učini.

  Radna grupa će održati još jedan sastanak sledeće nedelje, a zatim će konačna odluka biti doneta na Socijalno-ekonomskom savetu. U slučaju da se ne dogovore konačnu reč će dati država do 15. septembra.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je dva meseca pre početka pregovora da će minimalac sa oko 35.000 dinara biti povećan na 40.000 dinara. To je učinio i prošle godine i tako je i bilo, pregovori su bili potpuno formalni.

  Skoro četiri minimalca: Koliko je zaista potrebno za normalan život u Srbiji?

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE