Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka, protest Srbiji

  Istorijski dan za Grčku: Posle 12 godina kraj pojačanog nadzora

  Posle 12 godina pojačanog nadzora koji je uvela Evropska komisija, Grčka okreće stranicu i to je „istorijski dan za Grčku i Grke“, izjavio je je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

  „Zatvara se 12-godišnji ciklus koji je doneo bol građanima, stagnirao ekonomiju i podelio društvo“, rekao je Micotakis u obraćanju naciji i dodao da se sada pojavljuje „jasan novi horizont rasta, jedinstva i prosperiteta za sve“.

  Grčka vlada je 2010. godine, kada su joj kase bile prazne, zatražila pomoć od Evropske unije (EU), Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

  Ti kreditori su tada ponudili tri plana spasavanja od 289 milijardi evra, ali je Atina morala da preduzme stroge mere štednje u cilju poboljšanja javnih finansija zemlje i unošenja novca u kase.

  Tada su bile smanjene penzije i plate, povećali su se porezi, zamrzlo se zapošljavanje, smanjili se budžeti uprava, bolnica, svih javnih organa.

  Treći paket mera završen je 2018. godine, ali je Evropska komisija nastavila režim pojačanog nadzora nad grčkom ekonomijom kako bi se proveravala primena preduzetih reformi i nastavak privatizacija.

  „Kraj pojačanog nadzora nad Grčkom takođe označava simboličan završetak najtežeg perioda koji je zona evra imala“, rekao je danas evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE