Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ljubodrag Savić, inflacija

  „Moravom će proteći dosta vode dok javne firme ne postanu efikasnije“

  Transformacija javnih preduzeća u akcionarska društva trebalo bi da obezbede radikalno bolje rezultate upravljanja, a od Vlade zavisi da li će se odreći navike da u njima zapošljava partijske kadrove, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

  On je za Betu rekao da zbog politike zapošljavanja članova partija u javnim preduzećima niko do sada nije snosio odgovornost, a oni su loše rezultate poslovanja pravdali uglavnom objektivnim okolnostima i raznim neprihvatljivim izgovorima.

  „Javna preduzeća su mogla da se učine značajno efikasnijim i bez ove transformacije. Češka kompanija ČEZ koja upravlja elektroenergetskim sistemom je bilo državno preduzeće, pa je privatizovana, ali novi vlasnici nisu znali da upravljaju njime, pa je država povratila većinsko vlasništvo, postavila ciljeve i sklonila ruke od njega, a upravljanje prepustila profesionalnom menadžmentu i kontrolisala kako ispunjava zadate ciljeve“, rekao je Savić.

  Ni jedna vlast nije sklonila ruke od javnih firmi

  Dodao je da je i Srbija to mogla da radi u javnim preduzećima i bez transformacije u akcionarska društva i društva sa ograničnom odgovornošću.

  Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države, koji je prošle nedelje usvojila Vlada Srbije, predviđa da se, najkasnije godinu dana od dana početka primene ovog zakona, donesu potrebni akti za promenu pravne forme javnih preduzeća u formu akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću.

  Srbijagas, Pošta… Više od 20 javnih preduzeća postaju AKCIONARSKO DRUŠTVO

  Savić je rekao da „ni jedna vlast do sada nije sklonila ruke od javnih preduzeća i kontrolisala rezultate stručnog menadžmenta jer se u Srbiji vlast osvaja radi raznih nameštenja“. Predlogom zakona stvorene su, kako je rekao, neophodne pretpostavke da, na primer EPS, kao akcionarsko društvo bude na nivou ČEZ.

  „Da li će država da promeni način posmatranja to je za mene velika enigma, više mislim da neće nego da hoće. Mi u Srbiji smo poznati po tome da više vremena gubimo na formu, ne samo preduzeća, već i formu oko opštih kriterijuma dokvalifikacije, prekvalifikacije, stvaranja uslova i prođe tri-četiri godine dok ih stvorimo, a u međuvremenu je crklo ‘magare'“, rekao je Savić.

  Dodao je da mu se čini da je „predloženi zakon svojevrsna kupovina vremena jer je to velika promena za svaku vlast koja je navikla da funkcioniše tako kako funkcioniše“.

  „Upravljanje javnim preduzećima se moglo brže i efikasnije promeniti. Ova vlast je sada zagrizla kiselu jabuku, verujem pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda i hvala mu na tome iako je njegova uloga kontroverzna, ali ovo je dobra odluka. Imam utisak da će Vlada ovu transformaciju razvodniti, otegnuti, a u međuvremenu na vlast doći nova garnitura“, rekao je Savić.

  Ocenio je da će „Moravom proteći dosta vode dok EPS i druga javna preduzeća ne postanu ono što bi trebalo da budu“, ističući da „ne zna da li je moguće da država Srbija ima toliko vremena da može da čeka da se neko školuje za menadžera“.

  I da se Vučić ne meša

  „Nije problem to da u Srbiji nema školovanjih, kvalitetnih i sposobnih kadrova, nego što ne mogu od partijskih ljudi da dođu na čelo velikih sistema, a i kada dođu struku će staviti u funkciju stranačkih interesa“, rekao je Savić.

  Dodao je da se boji da će i ovog puta izostati kriterijum stručnosti pri odabiru rukovodećih kadrova akcionarskih društva.

  Transformacija javnih preduzeća u akcionarska društva trebalo bi, kako je rekao, da „preraste svaku političku stranku i da ona postanu efikasan resurs“. EPS i druga javna preduzeća su, prema njegovim rečima, krvotok srpske privrede, a mogla bi da budu lokomotiva razvoja privrede.

  „U javnim preduzećima ima sposobnih inženjera samo je stvar toga šta država hoće, ako Vučić (predsednik države Aleksandar) prozove direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka zbog nečega, to je anegdotska priča, tako javna preuzeća ne funkcionišu. Vučić treba da dobije izveštaj i to oceni, a ne da se meša svaki dan kako bi nešto trebalo uraditi i šta bi trebalo. Javna preduzeća su, uglavnom Alajbegova slama“, rekao je Savić.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE