MOJ KOLEGA IZ PAKLA: Kada ti koleginica 'smesti'

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MOJ KOLEGA IZ PAKLA: Kada ti koleginica ‘smesti’

  U seriji tekstova „Moj kolega iz pakla“  pitamo naše sugrađane o njihovim iskustvima i doživljajima iz kancelarije. Ako ste i vi doživeli nešto slično možete nam poslati vašu priču na redakcija@bizlife.rs

  Moje iskustvo sa kolegom is pakla desilo se veoma rano, na samom početku radnog veka. Nakon neuspelog pokušaja da se upišem na željeni fakultet, odlučila sam da se zaposlim kako bih olakšala roditeljima, a sebi zaradila za džeparac.

  I, dok se većina mojih drugara provodilo na “najdužem letu u životu”, ja sam počela da radim u jednom beogradskom butiku. Bilo nas je četvoro, po dvoje u svakoj smeni, ali smo se stalno mešali tako da sam sve kolege stigla lepo da upoznam.

  Roditelji su mi na početku govorili da pazim šta govorim, da budem fina i odmerena. Njih sam i slušala sve do trenutka dok se nisam potpuno opustila i počela da mešam prijatelje sa kolegama.

  Pošto nisam imala nekih obaveza koje bi me iscrpele za posao, na isti sam dolazila puna elana i svakoj mušteriji sam se maksimalno „davala“. Prodaja je skočila i tada sam osetila prve poslovne uspehe.

  Posle nekog vremena, koleginica sa kojom sam najviše radila mi je prišla sa rečima kako njen prijatelj drži butik u naselju gde stanujem, da se ne radi vikendom (eventualno bi se radio svaki drugi) jer njegova žena dolazi da pomaže, a i plata je značajno veća. Njoj (koleginici) je strašno glupo da samu sebe preporučuje prijatelju jer se znaju, a i ne valja mešati poslovni i privatni odnos i više je nego rada da mene predloži za novo radno mesto.

  [preporucene_vesti ids=”272322″]

  Sve što mi je ispričala mi se dopalo i ja sam već u roku od dve nedelje dala otkaz i čekala da počnem sa radom na novom radnom mestu. Ubrzo sam saznala da novo radno mesto nikada i nije bilo otvoreno, a da je moj nesuđeni poslodavac svojoj prijateljici samo činio uslugu. On je svojoj prijateljici, a mojoj koleginici vraćao uslugu time što je otvorio fiktivno radno mesto, kako bih ja pošto – poto dala otkaz i prestala da joj budem konkurencija. Tako sam na kraju ostala bez posla. I jednog i drugog.

  Ono što ja nisam znala je da je šef iz starog butika nameravao da otpusti nekog od radnika, a kako je meni baš dobro išlo, tako sam uspela da izazovem zavist kod kolega. Koleginica koja mi je sve to namestila se uplašila za svoje radno mesto, a povučena mojim uspehom, u meni je videla konkurenciju.

  I tako sam na samom početku karijere naučila da „triput merim, a jednom sečem“ i dobro pazim da ne govorim suviše pred kolegama. Od tada strogo razdvajam privatno i poslovno, a svaki sledeći posao sam pronašla sama. Više ne idem „po preporuci“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Marso

   Malo mi je glup tekst. Kako je govorio Makijaveli: "cilj opravdava sredstvo", u poslu nikad nema drugovanja nego samo poslovanja. Druzba je druzba, sluzba je sluzba.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE