Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moguć dramatičan pad prodaje e-vozila u Nemačkoj

  Višegodišnji bum prodaje električnih vozila na nemačkom tržištu verovatno je pri kraju. Poskupela struja i povlačenje državnih subvencija pritom nisu jedini razlozi.

  Nemački stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhofer očekuje dramatičan pad prodaje e-vozila iduće godine na 362.000, sa 720.000 jedinica u 2022. To znači i da će se prepoloviti tržišni udeo nnovih e-vozila, sa 27,8 na 14 odsto.

  Ključni faktori posrtanja prodaje su povlačenje nekih subvencija za nova vozila i enormno poskupela struja, rekao je Dudenhofer.

  Centar za automotivna istraživanja (CAR), pak, prognozira prodaju 484.000 novih električnih vozila, sa tržišnim udelom od 21,3 odsto.

  Oporavak ne pre 2025?

  Savezna vlada iduće godine potpuno ukida subvencije za plug-in hibride, a za čisto električne automobile postojeće subvencije od 7.500-9.000 smanjuje na 4.500-6.750 evra. 

  Pored toga, fond za te subvencije je zaključan i, prema proceni CAR, biće ispražnjen krajem 2023. Od idućeg septembra država ukida i premije za službena vozila.

  Uz to, cena struje se skoro utrostručila od početka godine, a poskupljuje i proizvodnja baterija, upozorava Dudenhofer.

  Za razliku od vodećih tržišta e-automobila, Kine i SAD, Nemačka kaska u transformaciji saobraćajnog sektora, dodao je ekspert. On predlaže da država premije za inovacije isplaćaje duže nego što planirala.

  Oporavka teško da će biti pre 2025. i povećanjem proizvodnje litijum-jonskih baterija u Evropi, masovnijom proizvodnjom električnih vozila i pojeftinjenjem struje.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE