Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moderna traži HITNO odobrenje za svoju vakcinu

  Američka kompanija Moderna saopštila je da će zatražiti od regulatornih tela u SAD i Evropi odobrenje za hitnu upotrebu njene vakcine protiv Kovida-19, pošto su rezultati nove studije potvrdili da te vakcine daju jaku zaštitu.

  Moderna je druga američka kompanija koja je objavila konačne rezultate velike studije o njenoj eksperimentanoj vakcini protiv korona virusa, navodeći da je efikasnost njene vakcine 94,1 posto.

  Od 196 slučajeva zaraženih Kovidom-19 u velikoj američkoj studiji Moderne, 185 su bili učesnici proba koji su dobili placebo, a 11 koji su dobili pravu vakcinu. Jedine osobe koje su teško obolele, njih 30, uključujući jedan smrtni slučaj, dobilo je placebo, rekao je doktor Tal Zaks, medicinski direktor kompanije.

  Ovi rezultati su bili isti u svim starosnim, rasnim i polnim grupama, navodi se u saopštenju kompanije. Do sada nije bilo ozbiljnih problema, dodaje se, a najčešći neželjeni efekti su umor, bolovi u mišićima i zglobovima i glavobolje.

  Moderna je saopštila da očekuju da će Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) njihovu vakcinu razmatrati 17. decembra, što je nedelju dana nakon što je zakazan razgovor o vakcini Fajzera i Bajonteka.

  Ako FDA odobri hitnu upotrebu Moderna očekuje da će imati 20 miliona doza spremnih za SAD do kraja godine. Biće potrebno da se dobije po dve doze vakcine, tako da će to biti dovoljno za 10 miliona ljudi.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE