Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Glad, ljudi

  MMF: Africi nedostaje 345 mlrd. USD

  Države i institucije širom sveta moraju da urade više kako bi pomogle afričkim zemljama, kojima će do 2023. godine nedostajati 345 milijardi dolara da bi prevazišle ekonomske probleme i krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, izjavila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

  Ona je istakla da su afričke države potrošile dodatnih dva i po odsto bruto domaćeg proizvoda da bi pomogle ugroženom stanovništvu, dodavši da im je MMF u tome pomogao, ali je naglasila da je neophodna dodatna pomoć, preneo je Rojters.

  „Pandemija neće biti završena nigde, sve dok svuda ne bude završena, a svi mi, države i institucije, moramo da uradimo više kako bismo pomogli Africi da se izbori sa naredom fazom krize“, kazala je Georgijeva.

  Uprkos tome što su se prilagođavale sadašnjoj situaciji, u budžetima afričkih država će do 2023. godine nedostajati 1.200 milijardi dolara, a neke od najzaduženijih zemalja primorane su da biraju da li će servisirati dugovanja, ili će obezbediti dodatni novac za zdravstvo i socijalna davanja, upozorila je Georgijeva.

  Prema njenim rečima, međunarodni zajmodavci i bilateralni kreditori do sada su pokrili manje od četvrtine projektovanih potreba, tako da i dalje ostaje „rupa“ od 345 milijardi.

  Na izuzetno tešku situaciju u Africi je ukazala i Svetska banka, koja je procenila da je pandemija veoma teško pogodila ekonomiju na tom kontinentu, zbog čega je dodatnih 43 miliona ljudi u riziku od ekstremnog siromaštva.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE