Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IATA: U avionu VEĆI RIZIK od udara groma nego od korone

  Šanse da se tokom leta zarazite koronavirusom manje su nego da vas udari grom, navodi se u analizi Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA).

  Istraživanje koje je objavila IATA kaže da su između januara i jula ove godine zabeležena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija preneta tokom leta. U isto vreme, 1,2 milijarde putnika letelo je u ovom periodu.

  Stoga iz IATA ističu da su šanse zaraze tokom leta izuzetno male, piše Independent.

  „Uz samo 44 identifikovana slučaja prenosa virusa tokom leta, te 1,2 milijarde putnika, to znači po jedan slučaj na svakih 27 miliona putnika. Čak i da je ovo možda potcenjeno i da 90 posto slučajeva zaraze tokom leta možda nije prijavljeno, to i dalje znači jedan slučaj na svakih 2,7 miliona putnika“, pojašnjava doktor David Powell, medicinski savetnik u IATA.

  Od ukupno 44 slučaja zaraze tokom leta, najviše ih je zabeleženo na letu od Londona do Hanoija kada je 15 osoba pokupilo infekciju na istom letu. Pored toga, 11 osoba zaraženo je prillikom leta od Sidneja do Peta, a još 16 na letu od grčkog ostrva Zante do Kardifa u augustu ove godine.

  IATA tvrdi da postoje višestruke sigurnosne mere protiv koronavirusa na letu, uključujući visoku brzinu protoka vazduha i upotrebu bolničkih HEPA filtera koji su manje pogodni za širenje respiratornih kapljica od drugih zatvorenih okruženja.

  „Kombinacija mera koje se primenjuju uverava putnike širom sveta da koronavirus nije ugrozio njihovu slobodu letenja. Međutim, ništa nije potpuno bez rizika. Ali, uz samo 44 slučaja zaraze među 1,2 milijarde putnika, čini se da je rizik od zaraze koronavirusom tokom leta u istoj kategoriji kao i rizik od udara groma“, kazao je direktor IATA Alexandre de Juniac.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE