Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oni su LIDERI u smanjivanju NEJEDNAKOSTI, u ostatku sveta uglavnom raste

  Prema podacima organizacije Oxfam, Norveška je svetski lider u smanjivanju nejednakosti, dok se pretpostavlja da 71 posto svetske populacije živi u državama u kojima nejednakost raste.

  U Norveškoj su radnička prava najzaštićenija u odnosu na druge države. Nejednakost polova je vrlo mala i drugopozicionirana je u svetu po ovom pitanju.

  Obrazovanje je besplatno, a stopa beskućništva iznosi manje od 0,1 posto. S druge strane, to nije slučaj u velikom broju zemalja. Nejednakost u drugim delovima planete je vrlo izražena. Koronavirus je samo dodatno produbio postojeće nejednakosti.

  U izveštaju Oxfama su razmatrane javne usluge poput zdravstvene zaštite i socijalne zaštite te obrazovanja, da li postoji progresivno oporezivanje i zaštita radničkih prava.

  U vreme pre pandemije koronavirusa jedna od šest država je 15 posto svog budžeta trošila na zdravstvo. Ova činjenica, kao i loša zaštita radničkih prava i loša socijalna zaštita su mnoge zemlje učinile nespremnim za pandemiju.

  Iz Oxfama su upozorili da je to doprinelo, kako su naveli, bespotrebnoj smrti ljudi zbog koronavirusa. Bilo je i onih zemalja koje su tokom pandemije smanjile nejednakost, a među njima je i Vijetnam koji je imao jedan od najboljih odgovora na pandemiju.

  Izveštajem se predlaže nekoliko mera za smanjivanje nejednakosti, kao što su veće oporezivanje bogatih kompanija i bogatih ljudi, ulaganje u univerzalnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

  Pretpostavlja se da 71 posto svetske populacije živi u državama u kojima nejednakost raste. To za posledicu može imati veći socijalni jaz i nasilne konflikte, objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE