Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mlekari: Hvala za PREMIJE, ali NISMO to tražili

  Povećanje premije za mleko od tri dinara po litri koje je država odobrila je dobrodošlo, ali proizvođačima ne znači mnogo jer nisu tražili tu vrstu pomoći, već mogućnost da mogu da žive od zarada.

  Stočarstvo je u Srbiji u konstantnom, ogromnom padu, a 20.000 porodičnih gazdinstava koja imaju krave muzare i redovno predaju mleko otkupljivačima sada su u nikad goroj situaciji – šest godina otkupna cena mleka nije se menjala, a kad god su pokušavali da u razgovoru s mlekarama i trgovinskim lancima naprave dogovor, to nije uspelo.

  Otkupna cena mleka trenutno je od 30 do 36 dinara po litru u zavisnosti od kvaliteta mleka, a proizvođači bez 55 do 60 dinara nemaju nikakvu računicu da ga proizvode, piše Danas.

  I predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavili su da će premija umesto dosadašnjih sedam, počevši od trećeg kvartala biti 10 dinara po litru.

  Za premiju dovoljne TRI KRAVE

  To je na neki način odgovor države na nezadovoljstvo proizvođača koji su u junu tražili da se uvede i vanredno stanje u njihov sektor.

  „Od države nismo očekivali, ni tražili ovakvu pomoć. Tražili smo da nas zaštiti od monopolističkog položaja prerađivača koji verovatno 100 puta bolje znaju od nas koliko košta i vrlo dobro znaju da mi bez 56 dinara ne možemo da proizvedemo litar mleka. Država koja ne zarađuje na nama daje premiju za mleko, a onaj ko zarađuje na nama i uzima od nas proizvod neće da ga plati. Pa gde to ima“, kaže za Danas predsednica Saveza udruđenja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

  Otkupna cena mleka, podseća ona, nije se povećavala šest godina, a sa 42 dinara je pala na maksimalnu cenu od 36 dinara.

  „I to je maksimalna cena, jer većina farmera dobija manju cenu od te. Ne postoji nijedan parametar koji se za sve ove godine nije promenio u našoj proizvodnji – cena hrane, cena lekova za životinje, semena za veštačko osemenjivanje, struja, voda. Da su samo infalciju propratili, ali ni to nisu. Prerađivači i trgovinski lanci zarađuju pare, a jedini koji nemaju vajde su farmeri.

  Tri meseca pokušavamo da bilo šta uradimo, niko od njih nije rekao dajte da vidimo vaše kalkulacije. Poslednji put je bio dogovor da se cena digne za dinar Imleku je izgorela mlekara u Padinskoj skeli i od toga nije bilo ništa, napominje Bugarski.

  Pregovore sa trgovinskim lancima i otkupljivačima proizvođači imaju kvartalno, a Sanja Bugarski veruje da će do kraja ove nedelje dobiti termin za sastanak u Vladi.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE