Miročki sir „škripavac“ među TOP 50 na svetu: Najbolji je kada se jede OVAKO
Prestižni gastronomski sajt Taste Atlas objavio je listu 50 najboljih sireva na svetu, među kojima se našao i miročki sir iz Srbije, ali i sirevi iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Pljevaljski sir se našao na devetom mestu, ispred mnogih poznatih svetskih sireva, njeguški sir je na 34. mestu, miročki sir iz Srbije je na 44. mestu, a livanjski sir iz Bosne i Hercegovine na 45. mestu.
Kako se jede Miročki sir
Ovaj sir se proizvodi od punomasnog kravljeg mleka, ali se dešava da se u smesu doda i malo ovčijeg ili kozijeg mleka. Nastao je u oblasti Đerdapa, na planini Miroč, po kojoj je i dobio ime.
Najbolji je kada se griluje na roštilju, korica postaje hrskava, a iznutra ostaje mekan. Najbliži je poznatom grčkom i kipranskom halumi siru, pa ga mnogi smatraju i njegovim bliskim rođakom.
Miročki sir se može jesti i u svežem stanju i tada shvatamo zašto mu se pridodaje naziv “škripavac”, ali ipak se sva punoća ukusa dobija tek kada na grilu dobije savršeno ukusnu koricu.
Do pre nekoliko godina malo poznat, ovaj sir je sada nezaobilazni deo menija svih domaćih elitnih restorana.
Izvor: BIZLife
Foto: Unsplash
Pingback: Najbolji je kada se jede OVAKO - InfoPuls