Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo: U Srbiju nisu uvezena sporna „Kinder jaja“

  Ministarstvo poljoprivrede Srbije potvrdilo je da u zemlju nisu uvezena kinder jaja sporne serije „Kinder Surprajz“ (Kinder Suprise) koja kompanija Ferero proizvodi u Belgiji, a bila su plasirana na tržištima Velike Britanije i nekih država EU i dovode se u vezu sa potencijalnom pojavom salmonele.

  U Ministarstvu poljoprivrede kazali su agenciji Beta da granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla, te da će se u predstojećem periodu pojačati kontrola spornih Ferero proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

  Konditorska kompanija Ferero je prethodno, početkom ove sedmice, povukla „Kinder jaja“ sa pojedinih tržišta zbog prijave više slučajeva salmonele, najviše u Velikoj Britanji, a kako je precizirano, povučena su „Kinder Surprajz“ jaja koja se prodaju i na komad i u pakovanjima sa više komada.

  Agencija za bezbednost namirnica EU (EFSA) i Zdravstvena ustanova EU (ECDC) pokrenule su istragu u vezi sa italijanskim proizvođačem čokolade zbog pojave salmonele u „Kinder jajima“ i objavile da je do sada bilo 105 potvrđenih slučaja oboljenja od salmonele i 29 sumnji, većina kod dece mlađe od 10 godina.

  Iz EFSA i ECDC ukazali su da su određeni čokoladni proizvodi indentifikovani kao najverovatniji izvor zaraze salmonelom i najavili da će naredne sedmice saopštiti rezultate istrage.

  Najviše slučajeva salmonele, 63 prijavila je Velika Britanija, a na slučajeve zaražavanja salmonelom sumnja se i u Belgiji, Švedskoj, Luksemburgu, Holandiji i Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj i Irskoj.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE