Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hleb

  Trgovci najavili poskupljenje hleba „sava“, pa kupcima vraćali novac

  Vlasnici pojedinih trgovačkih radnji najavili su pre dva dana poskupljenje hleba „sava“ čija je cena ograničena na maksimalno 46 dinara.

  Oni su, na osnovu toga, primili mesečne uplate po ceni od 60 dinara, ali su potrošačima ipak vratili novac.

  Predsednik Unije pekara Zoran Pralica rekao je za Betu da cena hleba „sava“ ostaje ograničena do 11. maja do kada traje uredba kojom je ona regulisana do maksimalnog iznosa od 46 dinara.

  Pralica je rekao da pekari i dalje dobijaju brašno po 30 dinara iz robnih rezervi, a da je u slobodnoj prodaji od 55 do 58 dinara po kilogramu i da bi vekna tog hleba, ako bi se pravio od brašna po tržišnoj ceni, trebalo da košta od 60 do 70 dinara.

  Dodao je da bi hleb „sava“ od brašna iz robnih rezervi po ceni od 30 dinara, kada se uračunaju poskupljenja energenata i ostalih sirovina, jer je samo kvasac poskupeo 40 odsto, trebalo da košta oko 50 dinara.

  On je rekao da pekari zbog slabe kupovne moći potrošača „balansiraju“ cenu hleba, ali i ostalih proizvoda da ne bi pala prodaja.

  Pekari, kako je rekao imaju mnogo problema zbog nedostatka radne snage, zbog čega je ona posklupela i povećala troškove poslovanja.

  Pralica je podsetio da je brašno prošle godine koštalo 28 dinara po kilogramu, a da je sada u slobodnoj prodaji skuplje za oko 100 odsto.

  Pralica je za sledeću nedelju najavio sastanak pekara na kome će se razgovarati o tekućim problemima u tom sektoru.

  Pekar Zoran Grubanovski rekao je da je zarada na vekni „sava“ minimalna, ali da pekari potrošačima uz hleb prodaju još nešto od proizvoda i da se tu nalazi neka „kalkulacija“.

  Na pitanje zašto većina pekara prodaje hleb „sava“ po 45 dinara, ako je maksimalna 46, Grubanovski je rekao da su cenu za taj jedan dinar spustili zbog toga što imaju problem sa vraćanjem kusura, pa da su ga se odrekli uprkos tome što im je proizvodnja na granici rentabiliteta.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE