Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu zbog nesreće u rudniku „Soko“

  Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je jutros Višem tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu protiv 14 osoba, koje smatra odgovornim za nesreću u rudniku „Soko“ kod Sokobanje 1. aprila u kojoj je poginulo osam, izjavila je državni sekretar Jovanka Atanacković.

  „Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom kojom Ministarstvo raspolaže o nesreći, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da se utvrdi istina o nesreći“, rekla je Jovanka Atanacković Tanjugu.

  „Krivičnu prijavu podneli smo za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatramo da su osumnjičena lica navedena u prijavi odgovorna za izvršenje ovog teškog dela, jer se izvođenje radova obavljalo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, zbog toga što je bilo činjenja, ali i nečinjenja suprotno propisima, pa je na žalost došlo do ove nesreće“, izjavila je Atanackovićeva.

  „Nisu postojala sva odobrenja ministarstva za projekat“

  Navela je da Ministarstvo smatra kako postoje indicije da su osumnjičeni naručili tehnički rudarski projekat koji se radi na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta, za koje nisu postojala odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike ili su ta odobrenja istekla.

  „Takođe, vršena je tehnička kontrola koja nije proverila sve činjenice i koja je tvrdila da odobrenja postoje, iako nisu postojala“, istakla je Atanackovićeva.

  Ministarstvo traži da se ispitaju sve okolnosti

  Ona je dodala da su tužilaštvu podnete sve informacije sa dokumentacijom koju poseduje Ministarstvo, sa zapisnikom rudarske inspektorke koja je bila na mestu događaja 1. aprila ove godine kada se nesreća desila.

  „Tražimo da se još jedan put ispitaju sve činjenice i okolnosti i da to ovog puta uradi Više javno tužilaštvo u Nišu, s obzirom na to da dela koja sam navela spadaju u nadležnosti višeg tužilaštva. Mi smo o svemu obavestili i Republičko tužilaštvo, kome smo predali takođe krivičnu prijavu, kako bi i oni bili obavešteni i pratili ovaj događa i smatramo da ovaj događaj zaista zaslužuje da dobije svoju epilog upravo u najvišim tužilačkim instrancama u Srbiji. Smatramo da krivična odgovornost postoji, da postoje elementi krivičnog dela i o ovome nismo ranije govorili, jer smo čekali da najpre Osnovno tužilaštvo u Aleksincu završi svoj posao“, kazala je Atanackovićeva.

  Tužilaštvo u Aleksincu tvrdilo da nema osnova za krivični postupak

  Podsetila je da je Osnovno tužilaštvo u Aleksincu krajem jula, nakon završene istrage, donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivicnog postupka povodom nesreće, ali je dodala kako Ministarstvo ipak smatra da to treba još jednom da se ispita i to u Višem javnom tužilaštvu u Nišu, kome je predata kompletna dokumentacija.

  Oglasilo se tužilaštvo: Nema osnova za krivičnu odgovornost zbog smrti 8 rudara

  „Očekujemo da se pravda ispuni i da porodice nastradalih, ali i cela država dobije jasnu sliku o tome šta se dogodilo te noći i da li ja baš tako da niko nije kriv, ili ipak možda ima elekmenata krivičnog dela kako Ministartvo smatra da postoji“, rekla je Atanackovićeva.

  Rudarski inspektor koji je ispitivao uzroke nesreće u skladu sa zakonskom obavezom podneo je tužiocu Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu obrazloženi izveštaj i zapisnik o inspekcijskom nadzoru sa brojnom dokumentacijom i dokazima.

  Početkom aprila osam osam rudara je stradalo, dok je 21 povređen u esksploziji u rudniku mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje.

  Nesreća u rudniku u Sokobanji: 8 stradalih

  Izvor: Tanjug, Beta

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE