Poljska diže zid na granici s Belorusijom vredan 350 mil. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljska diže zid na granici s Belorusijom vredan 350 mil. EUR

  Poljski poslanici odobrili su brzu izgradnju zida vrednog 402 miliona dolara na granici sa Belorusijom, u nastojanju da zaustave sve veći priliv migranata.

  Za realizaciju ovog plana na predlog vlade, koji podrazumeva izgradnju zida sa senzorima pokreta, nakon potvrde u parlamentu, potrebno još samo odobrenje predsednika Andžeja Dude, prenosi AP.

  Poljska i druge zemlje EU optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da ohrabruje i pomaže migrante sa Bliskog istoka i Afrike da traže ulazak u EU preko njihovih granica sa Belorusijom.

  Oni navode da vlada u Minsku nastoji da destabilizuje celu Uniju kao odmazdu za sankcije Zapada.

  Neki migranti, uglavnom iz Iraka i Sirije, umrli su od iscrpljenosti u blizini granice između Poljske i Belorusije, koja prolazi preko 400 kilometara kroz šume, močvarno područje i duž reke Bug.

  Poljska je podigla ogradu sa bodljikavom žicom prema Belorusiji i poslala tamo hiljade vojnika i policajaca, ali mere nisu uspele da zaustave priliv migranata, iako graničari imaju, prema novom poljskom zakonu, ovlašćenja da vraćaju migrante odmah nazad preko granice.

  Očekuje se da će izgradnja više od 100 kilometara dugog zida na spoljnoj granici Evropske unije koštati 353 miliona evra, javlja francuska novinska agencija AFP.

  Izvor: Agencije, RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE