Ministar najavljuje: Nove kazne, novi psiholozi i pedagozi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar najavljuje: Nove kazne, novi psiholozi i pedagozi

  Protekle nedelje javnost je uzdrmalo nekoliko slučajeva nasilja u srpskim školma. Ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdi da je prethodni saziv ministarstva neopravdano štedeo na angažovanju pedagoga i psihologa, pa će se u borbi protiv nasilja u prestati sa tom praksom.

   Zato ćemo naći način da uštedimo na drugim stvarima, a da primimo nove ljude i pojačamo psihološko-pedagoške službe u školama – rekao je on za Večernje novosti.

  Ovo su neke od mera za smanjenje nasilja u školama. Ministar Šarčević kaže da će narednih dana biti formiran ministarski tim koji će se baviti problemom nasilja u školama i u kome će, osim Ministarstva prosvete, učestvovati i predstavnici ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i rada, zapošljavanja i socijalne politike.

  Ovaj problem je ogroman i ne može prosveta sama da ga reši. Potrebna nam je pomoć drugih resora i zbog preventivnog delovanja. Mnogo ćemo raditi na prevenciji, da se slučajevi poput ovog iz Aranđelovca ne ponove. Za to je važno da se, osim institucija, uključe i roditelji. Novi krovni prosvetni zakon predviđa mnogo strože kazne za roditelje, koje dostižu i 100.000 dinara. Promenili smo šest prosvetnih zakona i menjamo još četiri da bismo imali efikasniji sistem, da imamo veću kontrolu nad onim što se dešava u školama, da možemo da smenimo direktore koji ne rade svoj posao kako treba – kaže on.

  Ministar navodi da je u toku izrada 59 pravilnika koji treba da omoguće primenu novih prosvetnih zakona, a da je jedan od tih pravilnika i o društveno-korisnom i humanitarnom radu učenika. To će biti jedna od kaznenih mera za đake koji naprave disciplinske prekršaje, koji budu uništavali školsku imovinu, diskriminisali i zlostavljali druge učenike ili nastavnike…

  To će više biti vaspitna mera nego kazna. Ništa loše nema u tome ako učenik, kroz Pokret gorana, koji takođe hoćemo da vratimo u škole, dođe vikendom i zasadi drvo – objašnjava Šarčević.

  Ministar navodi i da će, kao i učenici i njihovi roditelji, strože biti kažnjavani i direktori škola koji zataškavaju slučajeve nasilja, kao i oni koji ne preduzimaju potrebne mere kada se nasilje u školi već dogodi.

  – Nema više guranja stvari pod tepih i prećutkivanja događaja. Svaki vid nasilja direktor je dužan da istog dana prijavi školskoj upravi i inspekciji, koja odmah izlazi na teren. O tome se obaveštavaju i policija i tužilaštvo, ako je reč o ozbiljnijem prekršaju – naglašava ministar prosvete.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • protivminer

   Samo vratite stare zakone u škole i uknite sve sadašnje zabrane za nastavno osoblje u pogledu kažnjavanja đaka, i neće biti toliki % tzv vršnjačkog nasilništva.

  • Baki 55

   Znači, Ljuba nije svoj posao radio kako treba, zataškavao je i gurao probleme pod tepih? Ma, MRŠ BANDO LOPOVSKA!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE