Oranje skadarlijske kaldrme ili Treći srpski ustanak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oranje skadarlijske kaldrme ili Treći srpski ustanak

  Retkost  je pronaći  Beograđanina, ili nekog gosta, da se nije prošetao ili se vikendom dobro proveo u Skadarliji.  U toj boemskoj četvrti  svima  je dobro poznata turska kaldrma, koja vam nije prijatelj ako ste se “previše dobro proveli”, a još ako ste na štiklama –  to je nepodnošljivo. Turci kao da su to kamenje namerno izmislili da bismo se mučili i dva veka nakon Drugog srpskog ustanka. Proteklog vikenda neočekivani obrt, nešto nalik “Trećem srpkom ustanku”. Skadarlijska kaldrma je izvađena, a njena podloga asfaltirana. Gradski oci, na čelu sa Goranom Vesićem,  najavljuju da će kaldrma biti restaurirana i vraćena. Sećate se one epske pesme “Oranje Marka Kraljevića”, e ovog vikenda je čuveni dijalog glasio: More, Vesiću, ne ori kaldrme .  -More, Turci, ne terajte turiste.

  Ako ništa drugo, brojne bugarkse turistkinje mogle su ovog vikenda da bez muke u visokim potpeticama prošetaju po skadarlijskom asfaltu. Vest o asfaltiranju skadarlijske kaldrme raširila se i regionom, pa je grehota ne pomenuti i komentar tviteraša pod imenom Kentauro: Komšije asfaltiraju Skadarliju Sreča pa HDZ –a nema u Puli da opiče 10 cm stiropora na Arenu.

  Treba pomenuti i da je, na  radost turista i, naravno, Beograđana, ovog vikenda ponovo uključena fontana na Slaviji, pa je jedinstevna prilika videti je i čuti dok radovi i iskopavanja na toj arheološkoj lokaciji još traju, a kako je najavljeno, treblo bi da budu završeni baš u četvrtak pred nama.

  Vikend za nama ostaće upamćen i po tome što smo saznali da ćemo sleećeg vikenda saznati hoće li se zajedno sa beogradskim izborima održati I republički.  “Stay tuned” i, naravno, srećan ponedeljak, svima koji slave!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Bojana Milovanović

  What's your reaction?

  Komentari

  • Slovenac

   Postovana utorica ocito ne zna nista o istoriji skadarlijske kaldrme, koja je sve osim 2 vekovno turska.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE