Turci "naručili" srpske pasoše

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turci “naručili” srpske pasoše

  U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za 300 svojih sunarodnika među kojima ima i poznatih imena turskog podzemlja, piše Blic.

  Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena što su Plaćali i do 10 hiljada evra. S tim pasošima su su mogli da se slobodno kreću po celoj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima.

  Cena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 evra pa naviše. Srpske insititucije sada razmenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama ali i onim zemljama gde Srbima nije potrebna viza. Razmenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša kao i osobama koje ih koriste.

  Pretkrivični postupak vodilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu. U istrazi je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42) koji se tereti da je sve osmislio i sproveo.

  Njemu su oduzeti lap top i mobilni telefoni. BIA je presrela njegove razgovore sa sunarodnicima koji su kupovali pasoše, kao i razgovore sa matičarima u Raškoj oblasti.

  Uhapšena su i četvorica matičara, iz Novog Pazara, Sjenice, dvojica iz Tutina. U pritvoru su zadržani Jadrimci i jedan matičar iz Tutina dok za ostale nije tražen pritvor jer su sve priznali u istrazi.

  Izvor: Blic/agencije

  Foto: logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE