Mini krave stočarima sve draže

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mini krave stočarima sve draže

  Standardna goveda teže više od 450 kilograma, zahtevaju velike površine za pašu i mogu da pojedu preko tone dodatne hrane godišnje. Upravo ovo su razlozi zbog kojih su minijaturna goveda sve traženija, još od 2000. godine.

  Ona teže od 200 do 300 kilograma, dovoljno im je pola hektara za pašu i jedna trećina dodatne hrane. Ono što je posebno važno – daju od 50 odsto do 75 odsto više mleka u odnosu na vrstu u punoj veličini, prenosi portal Agroklub.

  “To su efikasne male krave”, kaže Heder Fabricio sa farme iz Misurija. Ona i njen muž bili su zadivljeni mlečnošću ovih kravica.

  “Jedini smo u okruženju koji imaju računicu u mlečnom govedarstvu, jer su mini krave održive, kada je reč o količini hrane koja im se daje i ceni mleka”, dodaje za Modern Farmer.

  Ove krave su vrlo jednostavne, nisu im potrebne niti posebna oprema, niti ograda. Visoke su od 100 do 120 cm.

  Favorit stočara iz Misurija je Džersi rasa. Ona daje veliku količinu mleka (od 3.500 do 5.000 litara u laktaciji), koje se odlikuje visokim procentom mlečne masti (4,7 – 6,3 odsto). Sa druge strane, kvalitet mesa je loš.

  Mnogi dodaju da to nisu samo domaće životinje, nego slatki, mali ljubimci.

  Ipak, njihova cena nije mala. U SAD je potrebno izdvojiti dodatnih 1.000 dolara za jednu životinju, u odnosu na uobičajene cene. To znači da se cene kreću od 3.000 do 15.000 dolara.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE